18.08.16 18:33

"Для дитини іспит – це стресова ситуація": у Черкасах обговорили результати ЗНО-2016



 

Зовсім небагато часу залишилося до початку нового навчального року. Однак перш ніж визначати завдання і пріоритети на майбутнє варто проаналізувати цьогорічні результати випускників загальноосвітніх навчальних закладів Черкащини, які складали державну підсумкову атестацію з української мови, історії України та математики у формі зовнішнього незалежного оцінювання. Саме поєднання ДПА і ЗНО було особливістю минулого навчального року.

Як повідомив під час сьогоднішньої прес-конференції начальник управління освіти і науки Черкаської ОДА Валерій Данилевський, з української мови державною підсумковою атестацією цього року було охоплено 6247 випускників, із них 21% отримали результати високого рівня, 39% – достатнього, 31% – середнього та  9% –початкового. Середній бал з української мови по області становить 7 балів.

"Найкращий результат показали одинадцятикласники навчальних закладів міст Черкаси, Канів, Золотоноша, найнижчі – Христинівського, Драбівського, Золотоніського, Канівського, Уманського районів. Порівнюючи результати з минулорічними, варто відмітити, що спостерігається позитивна динаміка: показник високого рівня зріс удвічі", – зазначив Валерій Данилевський.

Державну підсумкову атестацію з математики складали 2225 випускників, з історії України – 4011 осіб. Високий рівень з математики показали 13% випускників, з історії – 9%; достатній рівень: з математики – 35%, історії – 26%; середній рівень: з математики – 44%, історії – 59%; низький рівень: з математики – 9%, історії – 5%. По області середній бал з математики становить 6,6 бала. З історії України результати дещо гірші – 6,1 бала.

Так, найкращих результатів із математики та історії досягли випускники міст Черкаси, Канів, Умань, Золотоноша. Натомість одинадцятикласники шкіл Золотоніського, Уманського, Драбівського та Христинівського районів із цими предметами впоралися найгірше.

"Варто назвати навчальні заклади області, випускники яких набрали найвищі бали з української мови, математики та історії України: Черкаський фізико-математичний ліцей, Уманська міська гімназія, Черкаський гуманітарно-правовий ліцей, Перша міська гімназія міста Черкас, Черкаська гімназія №31, Городищенський економічний ліцей, Тальнівський економіко-математичний ліцей", – констатував начальник управління освіти і науки Черкаської ОДА.

За результатами ДПА та ЗНО п’ятеро випускників черкаських навчальних закладів досягли найвищої позначки в 200 балів. Серед них: два учні Черкаського ФІМЛІ, по одному – з Черкаської гімназії №31, Черкаської ЗОШ №19 та одна випускниця минулих років із Чигирина.

"Результати тестування є результатом рівня компетенції педагогів. Всі ми: вчителі, батьки представники громади впливаємо на це, адже від того, скільки ми зусиль докладемо до цього процесу – таким і буде результат. Але потрібно пам’ятати, що для дитини іспит – це певна стресова ситуація. І окрім навчального процесу потрібно ще й проводити психологічну роботу з учнями, батьками та вчителями", – зазначила начальник відділу освіти Городищенської РДА Тетяна Хронік.

"Запорукою успіху та високих результатів ми вважаємо щоденну ефективну системну роботу з дітьми, починаючи з першого класу, і мова йде не стільки про ЗНО, скільки про створення комфортного середовища для навчання дітей. Окрім того, важливу роль грає і високий професіоналізм учителів та відкритість освіти, доступність та якість освітніх послуг, які б задовольнили усіх учасників навчального процесу", – наголосила начальник відділу освіти Канівської міськради Надія Голда.

За її словами, запровадження ДПА у формі ЗНО є позитивним та прогресивним рішенням, оскільки така форма перевірки знань зменшує навантаження на випускників, і. разом із тим, підвищує відповідальність школярів та вчителів, адже результати їх роботи оцінюють незалежні експерти.

"Найголовніше – індивідуальний підхід до кожного учня. Кожен учень, як і кожний вчитель, є особливим. Основне завдання вчителів полягає в тому, щоб правильно мотивувати школярів, щоб вже в десятому класі вони знали, куди вступати", – зазначив учитель математики Черкаського фізико-математичного ліцею, переможець обласного етапу "Учитель року" Роман Барвінок.

Як повідомила директор Київського Регіонального центру оцінювання якості освіти Світлана Сакаєва, Черкащина в цьому році позиції не здала, а навпаки підтвердила хороший рівень, оскільки середні результати випускників навчальних закладів області кращі, аніж середні по Україні. Детально ж ознайомитися зі статистикою результатів по кожному учаснику ЗНО окремо та по кожному навчальному закладу країни можна на сайті Українського центру оцінювання якості освіти.

"Чим Черкащина вирізнилася – так це найменшою кількістю порушників самої процедури ЗНО. Це той регіон, де з пункту тестування майже не видаляли учасників. Хоча на Черкащині найбільше громадських спостерігачів, які дуже прискіпливі", – розповіла Світлана Сакаєва.

За її словами, з пункту здачі ЗНО з математики у зв’язку з виявленням мобільного телефону було видалено трьох осіб, із англійської мови – одну особу. При здачі ЗНО з української мови та історії порушників не виявили, у той час як, наприклад, у Києві 16 учасників ЗНО з історії України порушили процедуру проведення тестування.

Читайте нас у Telegram-каналі. Там коротко і ясно.


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть частину тексту і натисніть Ctrl+Enter
#ЗНО #ДПА #результати #випускники #вчителі

Останні новини

18 квітня 2024
Читайте нас у Telegram. Підписуйтесь на наш канал
10:25
Один із черкаських ТРЦ"замінували"
09:58
На Черкащині на колінах провели загиблого воїна
09:03
У черкаському онкоцентрі готують спеціальний бункер
17 квітня 2024
20:20
У Черкасах шукали літнього чоловіка, який загубився
19:09
Жителя Уманщини засудили за неявку до ТЦК
18:09
В одному із мікрорайонів Черкас відсутнє електропостачання
17:18
Проведе дев'ять років за ґратами черкащанин, який пограбував неповнолітнього
16:42
Ада Роговцева зустрілась у Черкасах з рідними полеглих військових
16:12
У Черкасах сталася ДТП: водія госпіталізували
15:38
У деяких черкащан тимчасово відсутній інтернет
15:06
Поблизу Умані зіштовхнулися вантажівка та легковик (ФОТО)
13:51
У Смілі прощатимуться із військовослужбовцем
13:17
Які фільми черкащани можуть подивитися в кіно (АФІША)
12:47
У Черкасах будуть збережені 2 об’єкти культурної спадщини
12:24
Черкащанам повідомили, коли очікувати заморозки
11:31
Більше півроку вважався зниклим безвісти: у Черкасах попрощалися із захисником
10:57
На Уманщині сталася пожежа сміття
10:30
Деякі будинки в Черкасах будуть тимчасово без світла
09:53
У Черкасах комунальники готують пляжі до нового сезону
09:28
Пропонував 400 доларів: у Черкаському районі нетверезий мотоцикліст намагався дати хабаря поліцейським
16 квітня 2024
20:01
На Черкащині висадили близько тридцяти молодих саджанців від тисячолітнього дуба
19:03
На Уманщині колишній посадовець таки сплатить понад 160 тисяч за звільнення працівника