16.07.18 14:51

Черкащанин поділився досвідом роботи закордоном


Черкащанин поділився досвідом роботи закордоном

 

Українці дедалі частіше їдуть на заробітки до сусідньої Польщі. Про свій досвід роботи за кордоном  розповів  23-річний Богдан Заболотний із міста Умань.

Про це повідомляє видання "Вечірня Умань".

— За освітою я — історик, але роботи за спеціальністю не знайшов. Тоді влаштувався працювати помічником на кухні, але роботою був незадоволений, адже отримував багато штрафів та і заробітна платня  не перевищувала п’яти тисяч гривень - розповідає Богдан.

Потім хлопець вирішив продовжити кухарську справу у сусідній Польщі

— Поїхати на заробітки мені було складно, бо не маю диплома про кулінарну освіту. Мови також не знаю, тому записався на курси. Оформлення паспорта та робочої візи зайняло півроку, — каже заробітчанин.

Тепер хлопець працює в туристичному комплексі в одному з міст Польщі.  Там така ж система, як на турецьких і єгипетських курортах: кухарі готують страви для шведського столу п’ять разів на день, а за годину платять 105 гривень. Робочий день українця починається о п’ятій ранку, закінчується о 20:00.

— Харчуємося за рахунок роботодавця, а також можна працювати неповний день. Це одразу проговорюють під час працевлаштування, адже тоді є можливість комбінувати графік.  Найбільша потреба у працівниках із 10:00 до 16:00, у цей час готуємо обід і два перекуси. Бувають випадки, коли можуть викликати серед ночі. Наприклад, в готелі існує послуга — "обслуговування номерів". Якщо якийсь гість хоче перекусити серед ночі, готуємо все, що забажає. Таку послугу оплачують окремо. Вночі кухарям рахують подвійну зарплату, — розповідає Богдан.

Заробітчани живуть безкоштовно в дерев’яних будинках на пляжі, в кожній кімнаті мешкає четверо осіб. Там старі меблі, деякі доводиться ремонтувати.

— Всю зарплату міняю на долари, а зароблене ні на що не витрачаю. Нам видають робочий одяг, прати можна також за рахунок роботодавця. Кожні три дні здаємо комплект форми у хімчистку й отримуємо вже попрасований. Раз на місяць форму міняють на нову, але не терплять навмисного псування, — додав хлопець.

Також у Польщі теж є покарання за зіпсовані продукти. Наприклад, якщо кухар готує страву, а в результаті, через недотримання інструкції вона не вийшла, то працівник змушений платити за цю їжу із власної кишені.

Теги: заробічанин, Польща, досвід
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть частину тексту і натисніть Ctrl+Enter



Останні новини

17 жовтня 2018
20:24
Є травмовані: у Черкасах не розминулися дві автівки (ФОТО)
19:17
Коли на Черкащину повернеться прохолодна осінь?
18:30
Вщент розбиті автівки й поранені водії: на Черкащині сталася ДТП (ФОТО)
17:25
Патрульні назвали, які мікрорайони в Черкасах найбільш криміногенні
16:50
На “Гарбуз-Фесті” запалюватимуть музичні зірки та шукатимуть місцевих лідерів
16:05
До Черкас грати у футбол приїдуть львівські "Карпати"
15:51
Черкасець організував наркобізнес через дилерів у різних регіонах України
15:33
У Черкасах розпочали вирішувати "суху" проблему в одному з парків (ФОТО)
15:10
ПриватБанк безперебійно надає послуги жителям Ічнянського району
15:05
Яку зарплату мають черкаські патрульні та чи чекати підвищення?
14:55
П'яний за кермом: скільки черкаських водіїв спіймали нетверезими?
14:35
На святі в черкаському зоопарку відвідувачів пригощатимуть кашею, тварин - гарбузами
14:04
Черкаські обранці не розглянули "болючі" питання селян щодо об'єднання
13:57
Прокуратура перевірить договір про оренду елітної автівки для Карася
13:34
Такого не було 25 років: у Черкасах зафіксували рекордну температуру
13:16
У Черкасах судитимуть чоловіка, який зривав золоті прикраси з жінок
12:44
Черкасців попереджають про можливу появу зеленої води з кранів
12:25
До Генпрокуратури хочуть звернутися щодо звільнення прокурора Черкаської області Овчаренка
12:08
Що варто знати черкасцям про проект "Онлайн школа"?
11:45
У водойми одного з міст на Черкащині випустили понад півтисячі кілограмів риби (ФОТО)
11:16
Біля Черкаської облради мітингують селяни
11:00
У Черкасах поліція спіймала злодія, який незаконно проник до підвалу (ФОТО)
10:36
Винник, Зібров чи Бобул: як добре ви знаєте черкаську політику?(тест)