Реклама
Реклама
20.12.16 10:18

Стало відомо, яка страва на Черкащині визнана коронною (інфографіка)


Реклама
Стало відомо, яка страва на Черкащині визнана коронною (інфографіка)

 

Черкаська область славиться борщем і пампушками з часником.

«Укрінформ» створив гастрономічну карту України, де кожна з областей представлена особливою стравою.

Північ України

Ці краї славляться урожаєм картоплі, що значною мірою впливає на раціон місцевої кухні. Коронна страва Полісся – деруни, або драники. У Чернігівській області майстерно готують печеню в горщиках із картоплі, квашеної капусти та м'яса. А на десерт – пиріжки з калиною, адже регіон багатий на ягоди. На Сумщині також полюбляють печеню, але тут з картоплею закладається і м'ясо, і печінка. А борщ тут готують зі свининою і на буряковому квасі. Київ вже багато років славиться своїми котлетами по-київські.

Південь України

Південь, де Дніпро впадає в Чорне море, – це край рибалок, а отже і різноманітних рибних страв. Так от бички не лише подають в'яленими до пива, в Одесі з них готують биточки: тісто змішується з подрібненою рибою і смажиться на олії. Набагато складніше приготувати рибу-фіш: потрібно акуратно зняти шкірку, почистити від кісток, подрібнити, нафарширувати та запекти. На Миколаївщині рибу консервують додаючи томат або варять юшку з томатним соком. Херсон славиться своїми овочами, а особливо баклажанами. Тут їх і смажать, і консервують та навіть роблять ікру. Крим славиться лагманом і долмою: локшиною зі шматочками м'яса та маленькими голубцями у виноградному листі. Наваристий капусняк готують на Запоріжжі. Приазов'я славиться млинами — це тонке дріжджове тісто із маслом та сирною начинкою, що згортається в рулет.

Центральна Україна

Борщ в Україні скрізь варять по-різному. У Черкаській області до нього обов'язково подають ароматні пампушки з часником. Кіровоградщина зможе здивувати різноманітністю вареників та начинок до них: з картоплею, грибами, м'ясом, печінкою, капустою. Також варто скуштувати крученики - невеликі м'ясні рулетики з начинкою з фаршу, паштету, чорносливу з горіхами. Полтавщина славиться галушками та пундиками. У Дніпропетровську, як і в Одесі, дуже полюбляють готувати форшмак, а зі свіжої риби з Дніпра готують юшку по-дніпровськи з леком. На Вінниччині готують бігос – страва з тушкованої кислої капусти з м'ясом і грибами. Також дуже популярні фляки – суп з яловичого рубця, який приправляють коренями, сиром і спеціями.

Східна Україна

На Донбасі знають близько 50 рецептів окрошки, кожен знайде рецепт на власний смак. А до окрошки можна спробувати рульку - задню частину свинячої ноги, яку натирають сіллю і спеціями, а потім запікають в тісті. Фарш зі свинини і яловичини, який розкладають на шматку полотна, а зверху додають омлет і велику варену моркву — такою стравою вас почастують на Луганщині. У справжній слобожанський борщ, який готують на Харківщині, кладуть квасолю і м'ясні фрикадельки. А на друге – гречаники: м'ясні тефтелі з гречкою.

Західна Україна

На Прикарпатті до столу подають бануш - густа каша з кукурудзяної крупи, приправлена сметаною, подають гарячим з обсмаженим беконом і бринзою. Карпати – це край білих грибів і тут майстерно вміють варити смачну грибну юшку зі сметаною. Чинахи - страва на зразок печені, якою вас пригостять на Буковині. Також у Чернівецькій області варто спробувати домашню бринзу та традиційну кукурудзяну кашу — мамалигу. На Закарпатті дуже популярна страва бограч, яка прийшла до нас з угорської кухні. Береться гуляш, приправляється коренями та карпатськими травами і все це вариться у казанку. А завиванцями на Закарпатті називають м'ясні рулети з яловичини із сумішшю варених яєць, солоного огірка, шпика і сирої тертої картоплі. Також Західна Україна славиться різноманіттям домашніх ковбас. Мазурики по-волинськи – це домашні ковбаски з індички, вершкового масла та сиру. В цьому регіоні варто спробувати і поліські вергуни – делікатні вироби з тіста, які смажать в олії. Чудові віденські рулети – струдлі добре готують у Львові. На Рівненщині популярні картопляники (або зрази) та мацики - в'ялене м'ясо в кендюсі, вичиненому свинячому шлунку. Мачанка - це густий суп з м'ясом, засмажкою з борошна, цибулі, меленого солодкого перцю і готують його на Тернопільщині. Картопляну ковбасу полюбляють у Хмельницькій області: начиняють свинячі кишки тертою сирою картоплею та запікають у печі.

Читайте нас у Telegram-каналі. Там коротко і ясно.


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть частину тексту і натисніть Ctrl+Enter
#Черкащина #страви #борщ

Останні новини

24 квітня 2024
Читайте нас у Telegram. Підписуйтесь на наш канал
11:31
У Черкасах знайшли два боєприпаси
11:00
У Черкасах під стіни обленерго завітали активісти(ФОТО)
10:56
У Черкасах не продаватимуть воду за деякими адресами
10:39
Через транспортування пилу із Сахари на Черкащині спостерігається помутніння неба
09:53
616 підприємців подали свої бізнес-ідеї на конкурс «Роби своє»
09:50
На Звенигородщині прощатимуться із полеглим захисником
09:22
У Черкасах у Соснівці побудують житловий будинок
23 квітня 2024
20:19
На Черкащині можливі підтоплення
19:16
На Уманщині чоловік зґвалтував та задушив жінку, яку збив на дорозі
17:21
Водія черкаської маршрутки, який порушив ПДР в центрі міста, притягнули до відповідальності (ВІДЕО)
17:13
Біля черкаського санаторію заклали сад магнолій та сакур
16:46
На Золотоніщині чоловік зарізав свого товариша
16:12
Екснардеп від Черкас Поплавський запартнерився із міською радою
15:51
У Черкасах оновили меморіальну дошку пожежному
15:10
Черкащанин за 10 тисяч доларів хотів допомогти ухилянтам перетнути кордон
14:46
На війні загинув уманчанин
13:34
Деякі черкаські вулиці та бульвар залишились без світла
13:05
У Черкасах чоловік жорстоко побив свою дружину
12:43
У Черкасах розшукали дівчину, яка загубилася
12:03
Конфіскували квартиру: жителька Черкас отримала вирок за фотографування наслідків авіаудару
11:34
У Смілі проведуть в останню путь військовослужбовця
10:54
На Черкащині синоптики прогнозують грози