02.07.16 09:36

Черкащанам порадили, як вберегтися від харчових отруєнь та інфекційних захворювань


Черкащанам порадили, як вберегтися від харчових отруєнь та інфекційних захворювань

 

Через неякісні продукти у літку збільшується кількість хвороб.

Про це повідомляє прес-служба Черкаської міськради.

Це пов’язано з високою температурою атмосферного повітря, виїздами населення на відпочинок, на дачі, а також збільшення обсягів використання в харчуванні продуктів без термічної обробки (овочі, фрукти, зелень). З продуктами харчування можуть передаватися збудники сальмонельозу, дизентерії, ротавірусної інфекції, вірусного гепатиту А та інших захворювань.

Крім того, значну питому вагу становлять харчові токсикоінфекції, коли в продуктах або стравах накопичуються токсини різних мікроорганізмів.

Причинами харчових отруєнь та інфекційних захворювань, що передаються з їжею, є порушення технології приготування страв, їх неправильне зберігання, недотримання правил особистої гігієни як виробниками продовольчої сировини і продуктів харчування, так і споживачами в побуті. Найбільш небезпечними продуктами харчування для виникнення інфекції є багатокомпонентні салати (в першу чергу заправлені майонезом і сметаною), кондитерські вироби з кремом, вироби з рубленого м’яса (котлети, рулети, паштети), холодець та інші. У погано промитих фруктах і овочах можуть на поверхні бути збудники інфекційних захворювань, зокрема вірусних інфекцій.

З метою профілактики харчових отруєнь радимо  прислухатись до наступних рекомендацій:

– При купівлі продуктів харчування звертайте увагу на дату виготовлення, термін їх придатності, умови зберігання і реалізації.

– Готуйте салати, вироби з рубленого м’яса, холодець, кондитерські вироби з кремом в невеликій кількості, пам’ятаючи про те, що зберігати їх потрібно при температурі від + 2 ºС до +6ºС обмежений час

– Піддавайте повторній термічній обробці кулінарні страви попереднього дня.

– Дотримуйтесь технологій приготування страв у домашніх умовах, при цьому виконуючи наступне: ретельна обробка рук перед початком приготування їжі і після контакту з сирою продукцією; використовуйте окремий кухонний інвентар (ножі, дошки) для обробки сирих продуктів і готових виробів; ретельно промивайте зелень, овочі та фрукти.

– Розміщуйте в холодильнику продукти з умовою дотримання наступної вимоги: готові страви та напівфабрикати високого ступеня готовності – на верхніх полицях, сировина – на нижніх.

– Якщо ви відчуваєте себе нездоровим (особливо за наявності розладу шлунково-кишкового тракту, нудоти, болю в животі), не займайтеся приготуванням їжі для сім’ї та гостей.

– Не використовуйте при виїзді на відпочинок, при відправленні дітей на екскурсію або в тривалу поїздку харчові продукти, що швидко псуються.

У разі захворювання звертайтеся за медичною допомогою. Цим ви пришвидшите лікування і не допустите захворювань усіх членів сім’ї.

Бережіть себе і своє здоров’я!

Теги: Черкаси, захворювання, літо, поради



Наші новини
в соцмережах
Loading...
Loading...

Останні новини

19 січня 2017
20:40
Face of the day - Дар'я Хіміч
19:29
Заступник міського голови Черкас: "Стихійну торгівлю породжує бідність"
18:22
Черкащанин підкорив Кубок світу з лижних гонок та біатлону
17:15
Якими іменами черкащани найчастіше називали своїх дітей у 2016 році?
16:49
Черкащани розшукують загубленого домашнього улюбленця
16:26
Як черкаські патрульні занурювалися у крижану воду на Водохреща
16:06
Водіїв Черкащини застерігають: очікується туман та паморозь
15:45
У Черкасах вшанували пам’ять захисників Донецького аеропорту (ФОТО)
15:31
Черкаські благодійники проводять "соціальне патрулювання" для допомоги безпритульним
15:10
Стало відомо, коли черкаські школярі будуть здавати ЗНО-2017
14:50
Черкасці регулярно травмуються на слизьких вулицях міста
14:28
Після занурення у крижану воду черкаська пенсіонерка втратила свідомість
14:08
На Черкащині небайдужі рятують рибу від задухи (ВІДЕО)
13:47
Голуби та крижана вода: як черкащани купалися в ополонці (ФОТО)
13:33
Черкащани збирають підписи за повернення системи MapaMagic
13:12
Черкаська полісменка шукає господарів загубленої кішки
12:56
Прощавай офіс: черкасці йдуть на фріланс
12:38
Депутати та чиновники. Як у крижаній воді опинилися черкаські VIP-и? (ФОТО)
12:11
Черкаські студенти у мережі голосують за стипендію
11:48
На Черкащині після пожежі сталося справжнє диво із іконами
11:20
Черкаські медики проти занурення в ополонку (ВІДЕО)
10:57
Музика та натхнення: 10 фактів про зимовий арт-фестиваль "Гайда"
10:33
Розваги не відмінили: оглядовому колесу в Черкасах бути