30.07.16 15:08

Черкаські вегетаріанці розповіли, чому обрали такий стиль життя


Черкаські вегетаріанці розповіли, чому обрали такий стиль життя

 

Черкасці, які обрали вегетаріанство, переконані, що це стиль життя, а не дієта, яка обмежує вживання певної їжі.

Про це повідомляє "Інфоміст".

Вчені і досі наводять різні аргументи щодо шкідливості і користі відмови від м’ясних продуктів, а у разі веганства – похідних яєць, молока, меду тощо. Чому все більше черкащан дотримуються такого стилю життя, що їх спонукає та які переваги від цього отримують, вирішили запитати в тих, хто не один рік живе без м’яса. 

Кілька слів про вегетаріанство

Так які ж все ж таки принципи того самого вегетаріанства? І що повинна робити людина-вегетаріанець? Британська Вегетаріанська Спільнота дає таку дефініцію вегетаріанцю – “людина, яка не їсть ніякої риби, м’яса тварин та домашньої птиці”.

Вегани ж, суворі вегетаріанці, уникають вживань тваринної похідної продукції, як то: желатин, молочні продукти, яйця. Разом з тим вегетаріанці їдять овочі, фрукти, горіхи, крупи, насіння, бобові.

Існує декілька видів вегетаріанства, які виділяють за принципами вживання чи не вживання похідних м’ясних та рибних продуктів:

– вегетаріанці, які вживають яйця та молочні продукти. Це найбільш поширений “вид” вегетаріанців;

– люди, які вживають тільки молочні продукти без яєць;

– люди, які їдять тільки яйця, але не вживають молочних продуктів;

– ті, хто не вживає жодним чином молочних продуктів, чи похідних продуктів м’яса та риби;

Що спонукає людей ставати вегетаріацями?

Дехто робить це з етичних міркувань, вважаючи аморальним вбивати братів наших менших та споживати їх м’ясо в їжу. Вони у даній ситуації піклуються саме про тварин.

Інші схвильовані ефектом вбивства тварин, птахів та риби, який відбивається на навколишньому середовищі. Особливо це можна простежити на прикладі стану сільського господарства та у ситуації з ловлею риби.

Плюс до того, випадки захворювання на сальмонельоз та інші хвороби, які передаються через вживання в їжу продуктів тваринного походження.

Серед інших факторів, які впливають на думку загалу, – оздоровлення: від вегетаріанської дієти виграє наш організм. Адже серед вегетаріанців практично немає людей, які страждають від ожиріння, високого тиску, коронарної хвороби серця, менше випадків захворювання на рак.

Попри всі переваги, вегетаріанцям-початківцям радять консультуватися з лікарями-дієтологами.

Танцівниця та дизайнерка одягу у стилі бохо Дарія Шишкіна не вживає м’ясної продукції із 2003 року. Вона переконана, що вегетаріанство – це не дієта, а стиль життя, тому не відчуває будь-якого дискомфорту.

– Я не хочу вживати мертвих тварин. У їжі себе не обмежую, дуже люблю овочі, фрукти… Колись давно у 2003 році було дещо складно, незвично і не вистачало знань. Тому траплялися зриви. Останні років 5 взагалі не складно. У мене багато друзів веганів, і їх стає все більше, – розповідає Даша.

Також ділиться, що виникають певні незручності при зустрічах із родичами. Каже, постійно хочуть нагодувати. Буває, що приходить на гостини, а із всього святкового столу можна їсти оливки і солоні огірки. Але, говорить Дарія, треба приходити в гості не для того, щоб наїстись, а поспілкуватись з хорошими і цікавими людьми.

Черкащанин Микола Моголь вегетаріанець вже 5 років, ділиться, що зовсім не відчував складнощів:

– Мабуть, мало хто з вегетаріанців одразу свідомо прийшов до цього. Хотілося спочатку спробувати, подивитись, чи вийде. Почалося все з поїздки на скелі до Криму, в яку запросив одногрупник. Це ще за часів навчання в університеті. І я опинився у компанії вегетаріанців. Аби не готувати їжу окремо, хлопці запропонували спробувати. Були ми там тиждень, відтоді цей тиждень затягнувся на 5 років (посміхається).

Микола розповідає, що з часу відмови від м’яса життя змінилось кардинально: розширився світогляд, зустрів багато цікавих людей.

Хлопець теж переконаний, що вегетаріанство це не дієта, а життєвий світогляд: – Для багатьох, можливо, це просто модна тенденція, покращення стану здоров’я. Та і на собі відчув зміни на краще, відтоді хворію досить рідко, зазвичай, по своїй недбалості.

Зараз Микола готує вегетаріанську їжу не лише для себе, наразі активно працює над новим проектом – рестораном доставки вегетаріанських бургерів “Залізний Іван”, восени планує зробити технічне відкриття.

Сам же серед страв найбільше полюбляє омлет, у літню спеку їсть багато овочів і фруктів.

Свій спосіб життя не пропагує, каже: якщо людина не зацікавлена в цьому, сенсу немає. Нав’язувати свої переконання не варто.

– Насправді вегетаріанство дуже очищує свідомість. По-іншому дивишся на людей, тварин і буття загалом, переконаний Микола.

Зривів, зізнається, не було. Про сироїдство і веганство задумувався, але поки що не готовий. Рідні та близькі хлопця до вподобань у їжі звикли і готують для нього окремо. Але в будь-якому разі на столі завжди є їжа для тих, хто не вживає м’яса: нарізки, овочі тощо.

Влад Тверезий не вживає не лише м’яса, а й похідних тваринних продуктів. Вегетаріанцем остаточно став у 2008 році, до цього спроб було багато, веган вже 4 роки. Говорить: прийшов до цього, усвідомивши, що тварини так само хочуть жити, так само відчувають біль. Веганство абсолютно не заважає Владу вести активний спосіб життя: він вокаліст панк-рок-гурту “Time For Action”, малює ілюстрації, робить сопілки, займається випалюванням та різьбою по дереву.

– Мене вражало завжди, що в країнах Азії, наприклад, їдять собак та котів, різних комах. Але потім я задав собі питання – а яка суттєва різниця між свинею та собакою? Невже вони по-різному відчувають біль, – розповів Влад.

Каже, що рідні в перший час хвилювалися, але потім мама і сама стала вегетаріанкою.

Нав’язувати свій світогляд Влад не береться:

– Я нікого не переконую, нічого не нав’язую, поки мене не спитають. Неможливо змусити когось відмовитись від м’яса. Але, якби я міг, змушував би усіх стати веганами. Найбільша перевага в тому, що перестаєш бути ходячим цвинтарем. А недоліків немає: довелось навчитись готувати самому, але це величезний плюс, читати склад продуктів, які купуєш, але це теж плюс.

Меню харчування досить різноманітне, говорить, часто знаходить нові рецепти та готує щось новеньке, адже мережа Інтернет відкриває багато можливостей.

– Більше півроку готую декілька страв для друзів, хтось замовляє на роботу в офіс, хтось на вечірки. У планах – відкрити невеликий веган-заклад, повільно, але йду до цього.

Ділиться, що зараз просто не може уявити, як м’ясо взагалі можна їсти: – Змінилось ставлення, змінився смак, мене просто знудить, якщо я випадково відкушу шматок. Але десь півроку мені хотілось скуштувати. 

Не такий радикальний у своїх поглядах, але також не вживає м’яса бухгалтер, активний громадський діяч Артур Чемирис. Вегетаріанцем він став із 2009 року.

– Я запам’ятав час, бо якраз тоді їздили із друзями на концерт у Артемівськ. По дорозі назад я останній раз купив мисливську ковбасу (посміхається). Свій спосіб життя пояснює так: навіщо його їсти, якщо цього можна не робити.

– Коли ти хочеш їсти, а хтось сидить поряд і куштує м’ясо, тоді, звичайно, хочеться і тобі. Рефлекси роблять своє і спрацьовуюють. Але якщи ти ситий, то не реагуєш на такі речі, – розповідає Артур.

Знайомі до вегетаріанства Артура звикли, але, каже, старшому поколінню зрозуміти складніше.

– Бабуся досі думає, що в мене ото-от відпаде рука. Старшому поколінню дуже складно зрозуміти. Якось каже: я тобі зварила суп без м’яса, насипає, а там пуп курячий (посміхається). Але, якщо чесно, я не виключаю того, що якщо десь заблукаю в горах і окрім м’яса мені не буде чого їсти, то я його таки з’їм. Напрочуд корисним вегетаріанство хлопець не вважає.

– Якщо взяти до прикладу людину-вегетаріанця і людину, яка їсть м’ясо, то друга в наших реаліях у плані фізичних показників матиме перевагу. Більше того реально збалансоване харчування – дороге, багато хто не може собі цього дозволити. Варто зазначити, що на сьогодні мало закладів, де повноцінне вегетаріанське харчування, де можна взяти перше, друге і третє. Є певні модні тенденції, але це ще не повноцінна культура. Вегетаріанство як комета: спалахує, згасає. Зараз вегетаріанці відкривають лавки, потім закривають. Великі маркети починають завозити вегетаріанську продукцію, але через деякий час перестають це робити, бо немає великого попиту. Тому не можна сказати, що це масово.

За вегетаріанство не агітує, переконаний, що мають бути власні переконливі причини, щоб не вживати м’яса: – Якось так виходить, що багато моїх знайомих і друзів просто перестають вживати алкоголь та їсти м’ясо, але я їх не агітую. У тебе мають бути або етичні причини не їсти м’яса, або фізіологічні. Я вважаю, що в наших реаліях, в нашому кліматі, за нашої слов’янській фізіології веганство це не є здоровий спосіб життя. У нас холодний клімат, людині потрібно більше енергії, жирів, білків. Від гороху і сої не можна набрати потрібної енергії. Тому до веганства не планую переходити в жодному разі.

Приватний підприємець Марина вегетаріанець вже 13 років, з них 2 – вживає лише овочі та фрукти без будь-якої термічної обробки. До вегетаріанства прийшла сама, говорить, коло оточення не впливало.

– Хотілося змін в житті… Загалом в кожного свої причини не вживати м’яса. Але коли людина примушує себе і навмисне обмежувати – нічого не вийде. Тоді і трапляються зриви. Рідні та близькі поставилися до мого вибору з розумінням, – розповідає Марина.

Додає, що почувається добре, навіть у таку спеку, їсть багато сирих овочів та фруктів.

У числі відомих в місті вегетаріанців-сироїдів і начальник патрульної поліції Вадим Лісничук. Його родина має власну мережу ресторанів і магазинів.

На власному прикладі він довів, що готувати вега-їжу можна смачно, адже Вадим – кухар-кулінар 5-го розряду. На 80% він сироїд, а на 20% – вегетаріанець.

Начальник патрульної поліції м’яса та яєць не вживає взагалі, пояснюючи це співчуттям до тварин. У численних інтерв’ю зізнавався, що раніше ходив на полювання, але тепер не бачить різниці між домашніми тваринами та тими, на яких полюють.

За його словами, дуже важливо жити в гармонії з природою. 

Теги: Черкаси, вегетаріанство, їжа, стиль життя



Наші новини
в соцмережах
Loading...
Loading...

Останні новини

09 грудня 2016
15:20
Міський голова відзначив кращих депутатів Черкаської міськради
14:57
На Черкащині завод замінять новобудівлею
14:33
“Невже не можна придбати штучну ялинку?” – черкащанка про новорічне дерево
14:12
Протягом доби до черкаського травмпункту звернулося майже півсотні осіб
13:50
Два футбольних клуби Черкащини отримали поразки на спільному матчі
13:29
На Черкащині з’явиться справжня "Фабрика Святого Миколая"
13:10
Черкаські рятувальники ліквідували бурульки, що загрожували життю школярів
12:47
На вулиці Смілянській у Черкасах сталася ДТП за участі інкасаторської машини
12:28
Через ожеледицю черкаський школяр втрапив до "бетонної пастки"
12:06
Пожежа на Черкащині закінчилася трагедією (ФОТО)
11:45
У Черкасах розпочали боротьбу з нелегальними рекламними конструкціями (ВІДЕО)
11:24
Черкащанин розшукує свого чотирилапого друга
11:05
Як у Черкасах проведуть реконструкцію скверу "Юність"?
10:49
Черкащанин продає наркотики через сервіс онлайн-оголошень
10:27
«Стіву Джобсу і не снилось». Двоє черкаських електриків створили успішний бізнес
10:07
Бажані вихідні. Події у Черкасах, які не можна пропустити
09:57
У Черкасах ажіотаж на вакцину від грипу
09:33
Черкаські рятувальники опинилися у нічному клубі
09:16
Черкащанка кожного дня виходить до ринку, щоб допомогти бездомним тваринам (ВІДЕО)
08:23
Жахлива мода та символ зими. 5 новин, які "підірвали" черкащан у соцмережах
08 грудня 2016
21:02
Face of the day - Наталія Шмельова
19:29
Черкаські студенти закликають здійснити мрії онкохворих дітей
18:26
У черкаській школі сталося продовження скандалу через емоційну вчительку за участі поліції (ВІДЕО)