31.07.15 13:18

Черкаське пиво опинилося в небезпеці?


Черкаське пиво опинилося в небезпеці?
 
 Але не все - а те саме, живе, натуральне, в яке за рецептом і технологією виготовлення не входять консерванти, яке не пастеризується, а дихає живими дріжджами і містить масу вітамінів і поживних речовин, пише Акцент.
 
І ось такому цінному пиву може прийти кінець. Втім, як говорять деякі пивовари, вже майже прийшов: у Львові приватні пивоварні готові закритися. А все через нового закону - з 1 липня пиво на Україні офіційно віднесено до алкогольних напоїв.
 
Що це означає? Всі, хто торгує пивом, повинні мати ліцензію на продаж алкоголю. Коштує вона так багато, що дозволити собі її купити можуть лише дуже великі компанії. Маленьким пивоварням, які в руках приватного бізнесу, ліцензія не по кишені: вона просто вб'є підприємство, змусить власника закрити його. Так що ж, не буде у нас розливного живого пива?
 
З цими запитаннями ми пішли у відоме в Черкасах місце, де пиво - головна фішка закладу. Паб-ресторан "Оскар" популярний саме завдяки власному пивоварению. 
 
- Закон, який був прийнятий із змінами 29 грудня 2014, а набув чинності з 1 липня, передбачав ліцензування, а сама ліцензія коштує 500 тис. гривень, - розповів нам співзасновник ресторану та пивоварні Роман Діскант. - Ми виробляємо близько 5 тонн пива на місяць. Продуктивність "Оболоні" або "Славутича" - в мільйони разів вище. Але нас прирівняли до них - всі українські приватні міні-пивоварні, яких у нас близько 450 ... Жодна міні-пивоварня не зможе оплатити цю ліцензію, якщо елементарно підрахувати кількість продукту, який виробляє кожна з них. Такого прибутку не буде навіть приблизно. Так що вже одне це положення про ліцензію нас вбиває, близько 4,5 тисячи висококваліфікованих, високооплачуваних фахівців з виробництва пива з унікальними знаннями в такому випадку опиняться на вулиці ...
 
Цікаво, що обидва наші місцеві пивзаводи давно знищені, але головний пивовар одного з них сьогодні варить пиво для відвідувачів закладу.
 
Михайло Петрович, колишній фахівець-пивовар, а пізніше і директор черкаського пивзаводу на Громова - автор найпопулярніших в минулому марок черкаського пива: "Казбет" і "Янтарне". Сьогодні він чаклує над сортами п'яти оскарівських сортів. А на Октоберфест і День св. Патріка варить спеціальні святкові сорту - "Фестивальне" і "Зелене".
 
До речі, на таке пиво, з невеликих приватних броварень, є попит у всьому світі. Це особливе мистецтво, практично хенд-мейд з підбору купажів із солоду, хмелю, з добавками меду або рису. Традиційне пивоваріння всюди цінується, а наші законодавці намагаються його знищити.
 
- Мінекономіки почуло крики пивоварів. Ми вже завершуємо підготовку законопроекту для врегулювання підходу до проблеми. Якщо закон не підтверджується законом життя - він не може існувати. Різна вартість (ліцензії - авт.), Що залежить від обсягу виробництва - цілком справедливий диференційований підхід, з яким згодні пивовари, у тому числі і великий бізнес, - говорить заст. міністра економічного розвитку Максим Нефедов. Але чи виживуть маленькі пивоварні до того моменту, поки в міністерстві допишуть закон, а парламент його прийме - питання полемічне.
 
Як відрізнити живе пиво?
 
По-перше, за віком. Якщо термін зберігання пива більше тижня, в цьому пиві житті немає ... або майже немає. Чим більше термін - тим менше життя. Термін життя живого (не обробленого) пива багато в чому залежить від способу його зберігання. У гуртку пиво істотно змінює свій смак вже через годину, в пляшці з закупореній пробкою - зберігається 3-4 дні, а якщо її поставити в холодильник - може простояти тиждень.
 
По-друге, за зовнішнім виглядом. Класичне живе нефільтроване, непастеризоване пиво, налите в келих, виглядає так, як якби келих злегка запітнів. На просвіт воно іскриться і грає. Має насичений бурштиновий колір із золотистим відливом. Бульбашки відриваються від дна келиха і піднімаються на поверхню безперервно 20-30 хвилин. Це говорить про те, що вуглекислий газ повністю розчинений в пиві, тобто що напій був насичений вуглекислотою в процесі бродіння. Пивна шапка - 3-7 см, біла, щільна, без великих бульбашок, повинна триматися 5-7 хвилин. При подуві - загинається або розлітається, але ні в якому разі не зникає!
 
По-третє, за смаком! Смакові критерії, на відміну від двох попередніх пунктів, суто індивідуальні і суб'єктивні. І потім, хіба можна порівнювати смак свіжовичавленого соку з соком в пакетах. Можна з упевненістю сказати одне - коли Ви спробуєте живе пиво, то ще довгий час ніхто не зможе умовити Вас випити пастеризоване пляшкове або бочкове пиво.




Наші новини
в соцмережах
Loading...
Loading...

Останні новини

25 червня 2017
20:53
Перед черкаською дамбою утворився 30-кілометровий затор (ФОТО)
18:32
Черкащани жаліються на дефіцит лікарів у дитячих поліклініках (ВІДЕО)
17:28
У Черкасах діти активно проводять канікули в спортивному таборі
16:30
Кабмін виділив 800 мільйонів гривень на ремонт траси, що проходить через Умань
15:28
За день черкаські бійці ДСНС врятували кота і собаку
14:31
Школярі з черкаських сіл реалізовують проекти, які змінюють життя
13:34
Дикі пляжі, затоки та острови: місця для відпочинку на природі неподалік Черкас
12:30
На черкаській "дорозі смерті" невдовзі облаштують освітлення
11:39
Пара переселенців втілила у Черкасах танцювальну мрію
10:36
Понад 150 спортсменів зі всієї України випробовували себе у Черкасах (ФОТО)
09:49
Водіїв попереджають про небезпеку на одній з вулиць Черкас (ФОТО)
24 червня 2017
21:18
"Незабаром в універ". Випускники черкаських шкіл пішли у доросле життя (ФОТО)
18:22
Черкащан запрошують до Холодного Яру на крутий фестиваль
17:57
На Черкащині хочуть зберегти унікальний палац, що руйнується
16:25
У Черкасах відбувся діалог поколінь у мистецтві
15:41
Черкащина має найкращий рівень оплати за комуналку
14:50
Для черкащан вартість комунальних послуг може знизитися
13:32
Генпрокурор України Луценко заявив про високий рівень криміналітету на Черкащині
12:44
Неподалік черкаського нічного клубу сталася бійка: жінка вистрибнула із балкону
11:20
Наче Формула 1 на Жигулях: черкаські веслувальники досі тренуються на радянських човнах
10:37
Які на Черкащині є "секретні" місця для туристів?
09:53
Двічі в одну річку увійдеш: у "Черкаського Дніпра" новий головний тренер
23 червня 2017
20:40
Face of the day - Вікторія Поліщук