16.02.18 20:10

Китаєць Ві Чу розповів про життя в Україні та національну кухню


Китаєць  Ві Чу розповів про життя в Україні та національну кухню


Ві Чу (друзі-українці називають його Романом) нещодавно відзначив 20-річчя життя в Україні. У 1998 році чоловік приїхав у Черкаси з міста на півночі Китаю як турист. Сподобалося, тому зрештою залишився вже на ПМП (постійне місце проживання). Каже, що це була доля. Адже саме у Черкасах працювали його друзі. Згодом, започаткував тут власний бізнес – ресторани китайської кухні, які завжди мають постійних клієнтів. Там він працює шеф-кухарем. До речі, з майбутньою дружиною, із котрою разом вони більше 10-ти років, Роман вперше зустрівся у своєму ресторані. Вона приїхала з Китаю із робочим візитом, а потім, як і Ві Чу залишилася жити в Черкасах. Про хобі, яке стало справою життя та враження від України власник ресторану розповів кореспонденту «Нової Доби».

Романе, розкажіть, як прийшла ідея відкрити в Черкасах ресторани китайської кухні? 
– Я з дитинства люблю готувати. Освіти кухаря у мене немає, часто готував удома для своєї родини. Коли приїхав до Черкас, побачив, що тут не представлена китайська кухня. Так і надихнувся. Перший свій ресторан відкрив у 2000 році, називався він «Ніагара». Потім у південно-західному районі відкрив ресторан «Хелловін». Згодом біля стадіону з'явився «Чорний дракон». Наразі відкрив новий, який назвав «Джекі Чан». Маю постійних клієнтів. Часто приїздять туристи з Китаю, які відвідують мій ресторан. Деякі черкащани, які побували в Китаї, також залишають непогані відгуки. Щоправда, після останньої фінансової кризи містяни рідше дозволяють собі вечері в ресторанах.

– Якими стравами китайської кухні дивуєте черкасців?
– Свинина в клярі з кисло-солодким соусом. Свинячі ніжки з соусом також люблять замовляти. З рибних страв – судак з гострим соусом. Фішка нашого закладу – киплячі страви. На-приклад, телятина. Сирі страви не заведено вживати в Китаї. 

– Які страви української кухні подобаються? Чим вона відрізняється від китайської?
– Я люблю борщ. На жаль, не вмію його готувати, але хотів би навчитися. Адже у кожного кухаря свої секрети приготування. Ще шашлик подобається. Помітив, що в Україні заведено протягом дня часто пити чорний і зелений чай із цукром. У нас – ні. Ми п'ємо чистий несолодкий чай. Я люблю зелений, оскільки він має лікувальні властивості. «Перший» чай ми не п'ємо, потрібно ним омити піалу. Подобаються в Україні корейські страви. У нас вони зазвичай гострі, натомість тут – кислі. Взагалі, в Китаї страви відрізняються залежно від регіону проживання. Наприклад, на півдні люблять «легкі» й солодкі страви. На півночі навпаки – гострі. У Китаї все свіже, дуже мало заморожених продуктів, вживаємо велику кількість овочів. В Україні ж багато овочів привозять з-за кордону або вирощують у теплицях. Також, українці більше люблять м'ясо, ніж морепродукти. Адже, тут морепродукти привозять замороженими з інших країн. 
 

– Як ви проводите вільний час?
– Чесно кажучи, рідко маю час для відпочинку. Завжди працюємо. На свята – тим паче. Але в ті рідкісні години вільного часу я люблю ходити на Дніпро та рибалити. Мабуть, у Китаї своє дозвілля проводив би так само. 
– Сьогодні в Китаї святкуватимуть Новий Рік. Чи підтримуєте в Україні цю традицію? Які враження від зустрічі Нового року в Черкасах? 
– У нас за законом новий рік починається з 1 січня. Проте найбільше свято для нас – Старий Новий рік (за старим календарем). Дата проведення свята змінюється. У цьому році воно 16 лютого. У Китаї це – сімейне свято. Зазвичай, ми дивимося якийсь кінофільм разом, спілкуємося і готуємо їжу. Перша страва за традицією – пельмені, потім вже інші. В Україні святкування особливо не відрізняється: ми разом із друзями збираємося компанією і відпочиваємо. 
 

– В Україні продовжуєте підтримувати традиції вашого народу?
– Уже звик до українських звичаїв і традицій. Все ж, вже 20 років тут проживаю. Це мій другий дім. Святкую український Великдень: фарбую яйця і ходжу до церкви святити кошик. Мені дуже подобається на смак ваша паска. 

– Які враження у цілому від нашої країни?
– В Україні дуже гарна природа. Звернув увагу, що тут росте багато тополей. Черкаси – «зелене» місто, тут дуже багато квітів, особливо влітку. Проте, коли я приїхав, місто ще не було таким красивим. Із роками тут стало краще, поліпшилися умови життя. Помітив також, що в Черкасах мало людей у порівнянні з містом, звідки я родом. До речі, на півночі Китаю клімат схожий на український – взимку дуже холодно. 

– Як довго вивчали мову? 
– Я розмовляю російською мовою, адже у 90-х роках вона була більш поширена. Все життя її вивчав і зараз з кожним днем вдосконалюю свої знання. Пам'ятаю, коли приїхав, нічого не знав і зовсім не розумів, що мені говорять. Згодом, коли спілкувався з людьми – почав вчити слова. Писати взагалі тяжко. Українську вивчати для мене важко, поки що малий словниковий запас цієї мови. Помітив, що черкасці не розмовляють чистою українською або російською – десь 50/50. Хоча, як на мене, російська й українська чимось схожі між собою. 

– Як часто ви їздите на батьківщину? Ваші родичі були в Черкасах?
– Буває, що раз у два роки їжджу в Китай. Дуже далеко знаходиться країна – літаком летіти близько 10-ти годин. Моя сім'я ще не була в Україні. Маю брата та сестру – вони живуть і працюють в Китаї. 

– Які українські міста та країни світу Ви вже відвідали?
– Подорожував до Києва, дуже сподобалася «Батьківщина-мати» на горі. Також відвідав Харків – як на мене велике місто. На морі ще не був, але планую. Щодо країн, то був у Фінляндії та Росії. 

– Розкажіть про свої плани на майбутнє.
– Звичайно, хотілося б створити мережу ресторанів по всій Україні. Також планую відкрити ресторани швидкого харчування («бистро») у Черкасах. Але зараз орендна плата дуже висока, тому важко доводиться підприємцям. Дуже дорого. 

– Хотіли б стати громадянином України?
– Наразі я громадянин Китаю. Щодо отримання українського паспорта поки ще не думав. Подивимося

Теги: китаєць, життя, кухня
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть частину тексту і натисніть Ctrl+Enter



Останні новини

18 червня 2018
19:32
Сонце на зиму, а літо на спеку: метеорологи повідомили, коли чекати на літнє сонцестояння
18:39
Черкащанам повідомили про новий вид шахрайств
17:03
В одному з смт на Черкащині з’явилася нова поліцейська станція (ФОТО)
16:35
Черкащанам розповіли про особливості навчання дітей у мовних таборах
15:50
У ще одній черкаській маршрутці автоматично оголошують назви зупинок
15:39
Учениці черкаської музичної школи відзначилися на всеукраїнському фестивалі
15:07
Правоохоронці досі не знають, чиє тіло знайшли неподалік одного із черкаських сіл
14:47
Стало відомо, як змінилися критерії набору до патрульної поліції
14:34
Купаються у невідповідних місцях, а також п`яні: черкащанам розповіли, скільки жителів області загинуло у водоймах цьогоріч
14:09
Стало відомо, чому деформувалася плитка біля школи №3 (ФОТО)
13:49
Президент України відзначив нагородою медика з Черкас
13:24
Територію черкаської школи охороняють камерами відеонагляду
13:10
На перехресті в Черкасах зіткнулися два легковики (ФОТО)
12:40
У Черкасах викрили підпільний цех із виробництва алкогольного фальсифікату (ФОТО)
12:23
Стало відомо, коли попрощаються з відомим черкаським бізнесменом
12:00
У Черкасах нетверезий водій легковика в’їхав у дерево (ФОТО)
11:45
Черкаський аеропорт не сплачуватиме податок за землю
11:30
Сесія Черкаської міської ради проходить без трьох фракцій
11:22
Для всіх аптек України ввели заборону на продаж черкаського медичного спирту
11:02
На Хрещатику в Черкасах з’явиться пам’ятник АТОвцям: міська рада виділила землю
10:40
У “Черкаситеплокомуненерго" новий-старий керівник
10:24
На Черкащині судитимуть патрульного поліцейського, котрого спіймали на хабарі
10:03
Рибалка спіймав велетенського сома в Дніпрі на Черкащині (ФОТО)