Як вберегтися від грипу, який активно "розгулює" на Черкащині?
Темпи приросту захворюваності на грип та ГРІ в області за останній тиждень проти попереднього зросли серед дорослого населення на 13 відсотків, серед дітей — на 21, інформує обласний лабораторний центр.
Про це інформує Черкаський край.
Вірус грипу дуже "хитрий": постійно змінює один або два свої штами. Це не дозволяє нам виробити імунітет проти грипу раз і назавжди, — зауважує Наталія Гармаш, завідувачка алергологічного відділення обласної лікарні, головний обласний позаштатний імунолог-алерголог. — Але можна вакцинуватись: краще за місяць до сезону захворювання — саме стільки необхідно організму для вироблення захисту від вірусу-прибульця.
ВООЗ уже оголосила, що в цьому сезоні циркулюють видозмінені одразу всі три штами вірусу грипу. Найтривожніше очікуємо штаму H1N1. Він не схожий на всі попередні. Грип розвивається стрімко, температура може швидко сягнути +40, хворого лихоманить, заливає потом, болить голова і ломить тіло. Все це внаслідок сильної інтоксикації. При перших таких симптомах варто лягти в ліжко й викликати лікаря. Самолікування та прийом антибіотиків (проти вірусів!) — помилкове рішення.
Для профілактики — часникові краплі
Тримайте ноги в теплі. Це рефлекторно посилює кровообіг і активізує захист сил організму, — нагадує Наталія Гармаш.
Виходячи на вулицю, змащуйте слизові евкаліптовою олією і двічі на день промивайте ніс спреєм на основі морської води.
Щоб знезаразити повітря в приміщенні, можна запалити аромолампу з евкаліптовою олійкою. Розрізати й розкласти по дому цибулину.
Провітрюйте приміщення, висипляйтесь, рухайтесь, уникайте стресів.
Раціонально харчуйтесь: не пропускайте сніданок. Прийом їжі починайте з овочів або салату. Їжте на обід гарячі страви. Якщо немає алергії на спеції — вживайте, вони покращать кровообіг.
Часникові краплі для зміцнення імунітету: розчавити 100 г часнику, залити 200 г горілки й настоювати добу. Крапати по 2-3 під язик двічі на день. Перерва — тиждень, курс повторити.
Вітаміни
В (В1, В2, В6, В12) збільшують активність лейкоцитів, а це підвищує опірність організму до застуд. На ці вітаміни багаті м’ясо, риба, печінка, бобові, мед, горіхи.
Вітамін С — один з головних помічників імунної системи. Є у броколі, цитрусових, шипшині, петрушці, щавлі, чорній смородині.
Вітамін D допомагає проти шкірних захворювань і сприяє засвоєнню кальцію. Міститься в риб’ячому жирі, молочних продуктах. Утворюється під дією ультрафіолету.
До 38 градусів не збивайте
Якщо захворіли й температура тіла піднялася не вище 38 градусів, збивати її не варто: це потрібно для проходження імунних реакцій.
Вживайте більше рідини, і то теплої: чай з лимоном, настій шипшини, морс із журавлини або чорної смородини. Протягом дня намагайтеся випивати склянку свіжо вичавленого соку. Але при сечокам’яній хворобі може зашкодити сік лимона. При вагітності й деяких ниркових захворюваннях велика кількість рідини протипоказана.
Якщо ломить суглоби й кості, можна вжити болезаспокійливий засіб.
Грип може дати ускладнення. Тож, захворівши, залишайтеся вдома мінімум тиджень.
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть частину тексту і натисніть Ctrl+Enter