23.10.19 12:36

"Виходячи на ринг розумію, що це все було не просто так", - черкаська боксерка Шпанюк



 

Zmi.ck.ua продовжує цикл матеріалів зі спортсменками, які вже 28 жовтня у Черкасах представлять збірну Черкаської області під час кубку України з боксу серед жінок.

На цей раз ми поговорили із боксерскою Атастасією Шпанюк, яка мріє перемогти на цих змаганнях та поїхати на Олімпіаду у складі збірної України. Про перемоги та психологію, режим та внутрішню боротьбу - читайте у матеріалі.

Про дитинство та спорт

- У мене вся сім’я спортивна – тато, мама та брат.  Мама є тренером із гімнастики, тому я тривалий час займалася саме цим видом спорту, зуміла виконати норматив майстра спорту. Щодо боксу, то вперше потрапила на тренування у 12 років, однак це буде більше для розмаїття. Тим більше, що у мене брат займався спортом, ось і я приєдналася за компанію. Тоді здавалося, що бокс – це легко. Мовляв, у гімнастиці є можливість впасти зі снаряду і отримати серйозну травму, а у боксі навпаки все дуже просто – когось побив та забрав нагороду нагороду (сміється. – Ред). Десь у 15 років я зрозуміла, що це серйозне захоплення , коли потрапила у збірну України та поїхала на змагання у Тайвань. До цього часу паралельно ходили на тренування з боксу та гімнастики.

Про психологію

- У ринзі ти борешься не проти суперника, а проти себе. Налаштовую себе таким чином, що я щоденно тренуюсь, вкладаю свої сили та здоров’я. Виходячи на ринг розумію, що це все було не просто так. Дуже впливає на настрій підтримки сім’ї та близьких людей. Я маю показати все, що можу. Також налаштувати на поєдинок може і тренер.

ЧИТАЙТЕ: "Бокс – виховує сильну особистість", – Анастасія Ковальчук

Про перемоги

- Бокс – це не зовсім жіноча справа. Мені подобається цей вид спорту, перемоги на турнірах, однак у мене немає зацикленості. У майбутньому не бачу себе на професійному рівні. Хоча й зараз навчаюся на тренера у ЧНУ імені Богдана Хмельницького, однак у планах здобути ще й другу вищу освіту із іншої спеціальності.

Про травми:

- Я у спорті дуже давно. На щастя, поки серйозних травм вдавалося уникнути. Спочатку батьки дуже стримано ставилися до мого боксерського захоплення, особливо мама.  Але ніколи не жаліли.  Та і загалом дівчата на тренуваннях не жаліються. Щось болить? До побачення, їдь додому.

Не буду приховувати  - це страшно. Але зараз вже не відчуваю болі. Звичайно, трапляються невеликі синці та садини. Це і є головний меседж психології – перебороти свій страх. До речі, мої заняття гімнастикою також стали у нагоді – пластика кординації допомагає ухилятися від ударів суперників та добре почувати себе у ринзі.

ЧИТАЙТЕ: Черкаська боксерка Мальована: "Не зупинятися і завжди боротися - девіз мого життя"

Про харчування та режим

- У цьому питанні все індивідуально. Якщо немає ніяких змагань, то можна набрати зайві 1-2 кг. Перед турніром їх не важко буде прибрати та “підігнати” свою вагу. Але морально дуже тисне, оскільки навкруги дуже багато cмачних спокус. Особливо, коли один із твоїх друзів може з’їсти чізбергер, а ти – ні. У моєму раціоні відсутнє солодке (заміняю фруктами), вироби із тіста, смажені страви. Намагаюся отримувати лише білки та вуглеводи.

Режим дня у мене наступний: прокидаюся о 8 годині, іду на тренування. В обід – обов’язковий сон. Увечері знову йду на тренування. Десь о 22-23 годині засинаю. Часу на нічні клуби точно немає (сміється. – Ред). Інколи й виникає бажання десь піти відпочити, але вже немає сил на це.

Про конфлікти

- Мені, на щастя, поки не доводилося застосовувати свої вміння у повсякденному житті. Однак, якщо ти займаєшся спортом, то не має морального права застосовувати силу десь у конфліктах. За це можна потрапити і за грати. Я взагалі намагаюся не влазити у подібні ситуації. Ти все рівно сильніше та технічніше за опонента. Можна один раз вдарити, а потім сидіти у в’язниці все життя – воно того не варте.

Про спортивні амбіції

- Наш тренер Андрій Володимирович Мальований ставить максимальні завдання на найближчий турнір – перемогти у Кубку України, що буде проходити у Черкасах. Ці змагання будуть ліцензійними, тому перемога у них дасть можливість для кожної спортсменки у своїй ваговій категорії потрапити до складу збірної України під №1 та поїхати на літню Олімпіаду.  Це моя найбільша мрія на аматорському рівні.

Про розвиток боксу в області:

- Ми спілкуємося із боксерами з різних регіонів. Можу із впевненістю сказати, що на Черкащині все дуже добре. Нас забезпечують формою, необхідним інвентарем, стипендіями, їздимо на змагання. Далеко не у всіх є такі можливості. Якби ми це робили за власні кошти, то багато б талановитих спортсменів вже б не займалися. Лише одні рукавиці коштують близько тисячі гривень, а їх на рік потрібно декілька пар.

Читайте нас у Telegram-каналі. Там коротко і ясно.


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть частину тексту і натисніть Ctrl+Enter

Останні новини

28 березня 2024
Читайте нас у Telegram. Підписуйтесь на наш канал
20:03
У Золотоноші двоє канівчан розкладали "закладки"
19:04
У Черкасах п'яний водій наїхав на припарковане авто
18:05
У Черкасах на Дніпрі шукають людину
17:02
На Черкащині у понад 55 гектарів неефективно використовуваних земель зміняться власники
16:46
В Умані чоловік збував небезпечний наркотик
16:25
Черкаський Соборний парк передали на баланс комунального підприємства
15:50
У Черкасах зіштовхнулися дві автівки
15:07
Жовтий рівень небезпеки: на Черкащині посилиться вітер
14:47
В уманському виші відреагували на різанину, у якій загинув студент
14:08
У Черкасах пенсіонер повідомив про фейкову підготовку вибуху в квартирі родичів
13:50
Черкаські енергетики терміново звернулися до власників генеруючих установок
13:19
Де автівка збила хлопчика: біля Палацу молоді встановлять світлофор
13:09
Втік, щоб поїхати до дівчини: на Звенигородщині шукали неповнолітнього
12:45
Черкаським піротехнікам передали підсилення
12:19
У Черкасах поліція під час нічних патрулювань звертає особливу увагу на зібрання молоді біля одного із ТРЦ
12:02
Які фільми черкащани можуть подивитися в кіно (АФІША)
11:51
У Черкасах для членів добровольчих формувань змінили порядок виплати грошової підтримки
11:31
У Черкасах кухарі дитячих садочків отримуватимуть більшу зарплату
10:49
На Чигиринщині прощатимуться із полеглим захисником
10:02
У Черкасах низка будинків будуть без електропостачання
09:50
У Черкасах біля Долини троянд хочуть побудувати апарт-готель висотою 33 метри
09:10
Продавай неіснуючі речі: черкащанин ошукав людей на понад 10 тисяч