Реклама
Реклама
17.05.16 19:00

Академія на березі Дніпра: земельна афера чи інфраструктурний прорив для Черкас?


Реклама
Академія на березі Дніпра: земельна афера чи інфраструктурний прорив для Черкас?

 

У Черкасах між представниками влади та громадськості розгорнулася широка дискусія з приводу будівництва неподалік Долини троянд рекреаційного культурно-спортивного та фізкультурно-оздоровчого центру під назвою “Академія футболу “Черкаський Дніпро”. Ініціатором зведення такого об’єкту є саме міський  футбольний клуб.

Нагадаємо, що на 8 гектарах землі поблизу Дніпра хочуть звести п'ять футбольних полів, офісно-готельний комплекс із конференц-залом, фітнес-центр, аквапарк, яхт-клуб, тенісні корти, медичний центр для обслуговування спортсменів  - аналога такому комплексу в області немає.

Ініціатори запевняють, що цей центр стане майданчиком для навчань та тренувань молодих футбольних талантів, а разом з тим – і базою для повноцінної підготовки футболістів для основної команди, що вже у наступному сезоні може опинитися у Прем'єр-лізі.

Однак у Черкасах вистачає як прихильників подібного будівництва так і опоненти, які переконані, що за добрими намірами керівництва футбольного клубу ховається виключно комерційний інтерес. Мовляв, отримавши від міста Черкаси в оренду ласий шматок земельної ділянки, футбольні функціонери із часом приватизують її. Більше того,  вони для містян зроблять обмежений доступ до Дніпра.

Саме можливе будівництво цього об’єкту обговорювали під час прямого ефіру на телеканалі “Рось” у рамках програми “Країна, яка нам потрібна”.

Відразу зазначимо, що до студії здебільшого прийшли прихильники цього інфраструктурного проекту, хоча керівництво телеканалу та футбольного клубу запрошувало висловити свою позицію і тих, хто не підтримує будівництво на тих умовах, що пропонують.

Аргументи “ЗА”

Сергій Лашкул, перший віце-президент корпорації “Міжнародне фізкультурно-спортивне об’єднання “Футбольний клуб “Черкаський Дніпро”:

“В основної команди відсутня власна тренувальна база для підготовки для матчів. Особливо це потрібно, якщо ми хочемо, щоб “Черкаський Дніпро” постійно грав у Прем’єр-лізі. Тому у нас виникла така пропозиція щодо будівництво центру. Проект на 8 га землі можна поділити на дві частини по 4 га: соціальна (там будуємо п'ять футбольних полів, медичний та фітнес-центр) та комерційна (зведення офісно-готельного комплексу, яхт-клубу, тенісних кортів, аквапарку). Для інвесторів найбільш простішим варіантом є передача цієї земельної ділянки на баланс КП “Центральний стадіон”, після чого підписується орендний договір про інвестиції. Якщо винести цю землю на аукціон, то питання будівництва буде відтерміновано ще на рік, хоча ми готові розпочати відповідні роботи вже зараз, щоб повністю закінчити об’єкт у 2018 році.  До того ж,  тоді не факт, що саме ми зможемо у цьому аукціоні перемогти, а не інший інвестор. Тоді у міста незрозуміло хто зможе купити землю і будувати все, що завгодно. Ми ж гарантуємо, що проект на 50 % буде соціальним. А закривати доступ до берегів Дніпра ніхто не збирається”.

Публічно підтримали пропозицію “Черкаського Дніпра” заступник міського голови Геннадій Шевченко, голова Черкаської облради Олександр Вельбівець та депутат Черкаського міської ради Олексій Мельник, який очолює міжфракційне об’єднання народних обранців у міськраді, що виступає на підтримку футбольної команди.

Основна загальна теза із їхніх виступів: “Влада зацікавлена у покращенні інвестиційного клімату в регіоні, оскільки не кожного дня із такими пропозиціями приходять інвестор. Тому для нього потрібно створювати сприятливі умови для ведення бізнесу, а не створювати перешкоди. І потрібно шукати компромісний варіант, який влаштує як інвестора, так і владу разом із громадою”.

Аргументи “ПРОТИ”

Ярослав Нищик, депутат Черкаської міської ради:

“Мені подобається проект, який пропонує керівництво футбольного клубу. Єдине із чим я категорично не згоден, щоб землю віддати в оренду комунальному підприємству. Нехай міська влада виставлять цю земельну ділянку на аукціон. А тоді інвестор заплатить за неї ринкову вартість. Цей варіант буде набагато прозорішим. Місто немає втрачати кошти тільки через те, що люди люблять футбол. Тим більше, що не так багато інвесторів навіть по всій Україні, які реально готові зайти в далеко не найбільш привабливий регіон за інвестиційним кліматом і відразу викупити 8 га землі”.

Також активно апелював до представників футбольного клубу депутат міської ради Олександр Згіблов, який зазначив, що подібні питання потрібно виносити на широке обговорення із громадою, а не кулуарно знаходити компроміси із міською владою, не питаючи про це думку жителів Черкас.

У підсумку учасники дискусії обмінялися репліками, однак до спільного бачення поки що не прийшли. Єдине у чому вони переконані, що у місті точно має існувати команда "Черкаський Дніпро".

Читайте нас у Telegram-каналі. Там коротко і ясно.


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть частину тексту і натисніть Ctrl+Enter

Останні новини

26 квітня 2024
Читайте нас у Telegram. Підписуйтесь на наш канал
20:06
На Черкащині товариство, яке завищило ціну за електроенергію, сплатить понад 160 тисяч до бюджету
19:07
В ОВА повідомили останні дані щодо ліквідації наслідків ракетного удару по Смілі
18:14
На Уманщині може бути чутно вибухи 
17:06
Вічна пам'ять: на Черкащині попрощаються із військовим
15:58
На Черкащині розпочали обстеження місць відпочинку до купального сезону
15:36
Для черкаських захисників облаштували каплицю
14:58
У Черкасах виявили пошкоджене авто, водій якого мав із собою наркотики
14:20
Впав разом із пасажиром: на Черкащині мотоцикліст намагався втекти від поліцейських (ВІДЕО)
13:59
“Всі борги реструктуризуються. Головне, щоб споживач мав намір оплатити”, – "Черкасиенергозбут" про боржників за електрику
13:51
У Черкасах вшанували пам'ять загиблих під час аварії на Чорнобильській АЕС
13:27
На Черкащині триває загроза підтоплення деяких населених пунктів
12:30
На Черкаській ТЕЦ стартувала підготовка до осінньо-зимового сезону
12:02
Захисника зі Сміли відзначили посмертно нагородою
11:27
У одній із черкаських шкіл відкрили меморіальні дошки загиблим воїнам
11:02
У черкаському ЦНАПі можна обміняти посвідчення водія 
10:42
У Черкасах знеструмлена низка будинків
09:49
У Черкасах вандали вирвали з кріпленням лавку
09:33
На Черкащині підтопило понад 500 гектарів території (ВІДЕО)
08:46
У Черкасах не стало відомого тренера з боксу
25 квітня 2024
20:17
У Черкаській області зводять укріплювальні дамби
19:13
В Умані чоловік намагався незаконно продати зброю
18:10
Пропонував 400 доларів: у Черкасах нетверезий водій намагався дати хабаря поліцейським