Щоб за вухами лящало: як може змінитися харчування в черкаських школах
Реклама
Близько 80% дітей, яким пропонують шкільні харчі, не хочуть їх їсти. Значну частину їжі просто викидають. Це всеукраїнська статистика. Зробити харчування у школі апетитним, корисним і різноманітним хоче український кулінар Євген Клопотенко. Для цього він започаткував програму "Нове шкільне харчування". Її він представить у Черкасах 13 травня. Приїжджає столична команда до 31 гімназії.
До їдальні завітали журналісти "Громадського: Черкаси".
"Я хочу, щоб моя дитина пішла у школу здорова і повернулася з неї здорова. Харчування – одна зі складових безпеки дітей", – каже координатора ГО "Рада батьків міста" Наталія Прокопчук. Саме вона запросила команду Євгена Клопотенка до Черкас. Жінка розповідає, за його проектом стежить від самого початку та вже майже рік чекає, коли ж експерти приїдуть до нашого міста.
Що пропонує "Нове шкільне харчування"?
Кулінарний експерт Євген Клопотенко започаткував свій проект, щоб покращити культуру харчування у школі. Він розробив 110 унікальних рецептів страв, які були б привабливими та водночас корисними для дітей. Саме свої рецепти Євген Клопотенко і презентуватиме у Черкасах. Учні та батьки також матимуть можливість скуштувати його страви.
«Завдання збірника рецептур – показати, що їжа може бути іншою. Кожна страва – це приклад того, як можна поєднувати та обробляти різні продукти. Це як гастрономічна енциклопедія, яка підвищує розуміння їжі та вчить харчуватися по-іншому. Бо кожна свідома людина повинна знати про їжу трішки більше, ніж вона знає зараз. І найкраще, що ми можемо зробити – надати їй це знання з дитинства. Щоб людина виросла зі здоровими харчовими звичками», – пише Євген Клопотенко у вступі до свого збірника.
Нове меню тестують у місті Кобеляки (фото Facebook: Нове шкільне харчування)
Близько 500 шкіл по всій Україні долучилися до проекту та почали готувати по-новому. Євген Клопотенко переконує: вартість шкільного обіду при цьому не зростає. Школи використовують ті самі продукти, але з іншим підходом.
У запропонованих стравах зменшили кількість солі та не використовують продукти, що містять трансжири. Вони підвищують рівень холестерину в організмі та призводять до серйозних захворювань. Натомість до списку інгредієнтів додали сезонні овочі, які раніше не використовували (наприклад гарбуз), та спеції із сушеної зелені та пряних трав, які не викликають алергію. Також до збірника увійшли страви, які містять рослинний білок, наприклад, фалафель із квасолі, та ягідні соуси, які зроблять страви не тільки корисними, але й більш привабливими.
Рецепт фалафеля зі збірника Євгена Клопотенка
Як зараз харчуються школярі у Черкасах
31-а гімназія – у трійці шкіл міста за кількістю учнів. Початкових класів тут 16. Це понад п’ять сотень дітей із першого по четвертий клас. Саме на харчування цих учнів, а також окремих категорій школярів 5-11 класів дає кошти міський бюджет. Решта дітей також може харчуватися у навчальному закладі, проте вже за рахунок батьків.
Харчують дітей у черкаських школах приватні підприємства. Щороку переможців визначають на тендерах. У 31 гімназії цю послугу надає ТОВ "Експо-торг" на чолі з Іриною Синельниковою. Це товариство обслуговує тільки цю одну школу у нашому місті.
Далі залежно від фінансів складають меню для школярів. Його має затвердити Держпродспоживслужба. На 2019-ий рік міська влада виділила на харчування кожної дитини по 9,20 гривень щоденно. Попереднього року було вісім з половиною гривень.
Обід у 31-ій гімназії
Що їдять діти
"На кошти, які виділяє місто, меню – стримане. Від цієї їжі навряд чи можна отримати задоволення. Тому батьки вирішили доплачувати за харчування дітей. Визначилися, що це будуть 15 гривень на день. Виходить, що харчуємо дітей за 24 гривні. За рахунок цього, як на мене, надаємо достойне меню із двох страв. Це перше, друге та напій", – каже заступниця директора школи Наталія Матвєєва.
За правилами протягом двох тижнів страви у меню не повторюються. У школі розповідають: аби дітям страви смакували, намагаються осучаснювати меню.
"Ми розуміємо, що смаки дітей змінюються. Вони зараз мають можливість подорожувати. За кордоном знайомляться з новою кухнею. Наша організаторка харчування оновлює меню, зокрема вже використовує досвід Євгена Клопотенка. У нас є і суп із броколі і салат із селери, і люля кебаб. Його наші діти називають "котлета на паличці". Також даємо вітамінні салати та соки", – каже Наталія Матвєєва.
Усе залежить від грошей
У школі кажуть: не мають нічого проти нової рецептури страв. Але все залежить від грошей – як міського бюджету, так і батьківських.
"Безкоштовно харчувати варто тільки тих, кому це справді потрібно. У нас зараз підхід радянський – харчуємо всіх. Він не враховує фінансові можливості сімей. Школа у нас – різнобарвна. Є сім’ї, які справді потребують такої підтримки. Але є й такі, де дітям спокійно щодня дають по кілька сотень гривень. Для них це не проблема. Якби, скажімо, харчувати не 500 дітей, а 200, то на ту суму можна було б задовольнити потреби дітей сповна. Вони б харчувалися на 30-35 гривень на день. А решта платила б", – каже директор гімназії Василь Пивоваров.
Потребує оновлення і кухонне обладнання. Йому стільки ж років, скільки і школі – понад 30 років. Воно застаріле й енерговитратне. Адміністрація школи щороку просить депутатів виділити гроші на оновлення кухні, однак поки що грошей у бюджеті не знаходять.
Утім у школі запевняють: якщо батьки та діти дадуть добро новим рецептам, будуть думати, як це втілити.
"Меню затверджують на рік, і ми вийти за його межі не можемо. Це хіба що вже з вересня. А на вільний продаж ми можемо готувати нові страви хоч із наступного дня. Це те, чим харчуються старші діти та вчителі. Можливо, потрібно почати з вільного продажу і таким чином простежити, чи буде попит", – додає Ірина Синельникова.
Кухонному обладнанню вже понад 30 років
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть частину тексту і натисніть Ctrl+Enter