Черкащанам майже наполовину стало дорожче готувати холодець
Реклама
Традиційною закускою на столі у новорічні та різдвяні свята є холодець під хріном. У цьому році черкащанам, як і усім українцям, доведеться викласти майже наполовину більше коштів, аби приготувати холодець: індекс холодцю за рік виріс на 41%.
Про на сторінці у Facebook повідомив голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
Найпростіший рецепт приготування м’ясного холодцю на 10 чоловік такий: свинина та яловичина – по 800 грамів, морква та цибуля – по 200 грамів, перець чорний горошком, лавровий лист, сіль.
До розрахунку беремо всі компоненти цієї страви, за винятком лаврового листа, солі та перцю. Ціна на ці продукти мало впливає на загальну картину.
Починаємо "готувати": за середньостатистичними цінами свинина з кісткою коштує 100 грн за кілограм, або 80грн за 800гр, яловичина – 112грн за кілограм, або 90грн за 800гр, морква – 6,4грн за кілограм, або 1,3грн за 200гр, цибуля – 5грн за кілограм, або 1грн за 200гр.
Ця смачна страва нам обійшлась на 20 листопада цього року в 172,3грн.
За даними Держстата, на 21 листопада минулого року традиційна новорічна страва нам обходилась майже в 122,6 грн. Тоді свинина коштувала 69грн за кілограм, або 55грн за 800гр, яловичина – 83грн за кілограм, або 66грн за 800гр, морква – 3,9грн за кілограм, або 0,8грн за 200гр, цибуля – 4,2грн за кілограм, або 0,8грн за 200гр. Тобто за рік морква додала 64%, свинина – 44%, яловичина – 34% й цибуля – 19%.
Таким чином, м’ясний холодець за рік подорожчав майже на 50 грн, або на 41%.
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть частину тексту і натисніть Ctrl+Enter