Черкащанам стало наполовину дорожче готувати борщ
Реклама
Індекс українського борщу за рік зріс майже на 50%.
Про це у Facebook повідомив голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
За рік вартість борщу зросла практично на 50% та наближається до 100грн. за каструлю.
Беремо найпростіший рецепт борщу: свинина – 600гр, картопля та буряк – по 500гр, капуста – 300гр, морква та цибуля – по 200гр, томатна паста – 3 столові ложки, вода питна – 3,5 - 4 літри, лавровий лист, сіль, перець – за смаком, сметана – 250гр.
За середньостатистичними цінами державного моніторингу свинина з кісткою коштує 66,2грн за 600гр, буряк – 3,5грн за 500гр, картопля – 3,2грн за 500гр, капуста – 1,5грн за 300гр, морква – 1,5грн за 200гр, цибуля – 1,1грн за 200гр, сметана – 12,8грн за 250гр. Ця смачна страва нам обійшлась на кінець січня поточного року в 89,8грн.
За даними Держстату в січні минулого року традиційна перша страва нам обходилась в 61грн. Таким чином, борщ за рік подорожчав на 28,8грн, або на 47%. Так свинина додала 23,5грн, або 55%, сметана – 2,5грн, або 24%, буряк – 1,5грн, або 75%, морква – 60коп, або 67%, цибуля – 20коп, або 22%, капуста – 30коп, або 25%, картопля – 20коп, або 7%.
Український борщ, приготований у листопаді 2017 року, коштував 81грн. Тобто за два місяці він став дорожчим майже на 9грн, або 11%.
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть частину тексту і натисніть Ctrl+Enter