Черкащанам стало дорожче варити борщ
Реклама
Приготування української національної страви подорожчало на 33%.
Про це у Facebook повідомив голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
За словами Дорошенка, індекс українського борщу в 2017 році зріс на 33%. Використання індексу борщу стало українською відповіддю на індекс Біг-Мака для оцінки реальної інфляції.
До розрахунку беремо всі компоненти цієї страви, за винятком лаврового листа, томатної пасти, солі та перцю. Ціна на ці продукти мало впливає на загальну картину.
"Починаємо "готувати"... За середньостатистичними цінами свинина з кісткою коштує 100 грн за кілограм, або 60 грн за 600 гр., буряк – 5,4 грн за кілограм, або 2,7 грн за 500 гр., картопля – 5,8 грн за кілограм, або 2,9 грн за 500 гр., капуста – 4,2 грн за кілограм, або 1,3 грн за 300 гр., морква – 6,4 грн за кілограм, або 1,3 грн за 200 гр., цибуля – 5 грн за кілограм, або 1 грн за 200 гр., сметана – 47,5 грн за кілограм, або 11,9 грн за 250 гр. Ця смачна страва нам обійшлась на 20 листопада в 81 грн.
За статистичними даними на 10 січня, українська традиційна перша страва на початок року нам обходилась майже в 61 грн. Таким чином, борщ з початку року подорожчав на 20 грн., або на 33%. Але борщ, приготований 10 вересня, коштував 84,2 грн. Тобто за два місяці він став дешевшим на 3,2грн. за рахунок здешевлення м’яса та деяких овочів", - розповів Петро Дорошенко.
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть частину тексту і натисніть Ctrl+Enter