Реклама
Реклама
20.12.16 10:18

Стало відомо, яка страва на Черкащині визнана коронною (інфографіка)


Стало відомо, яка страва на Черкащині визнана коронною (інфографіка)

 

Черкаська область славиться борщем і пампушками з часником.

«Укрінформ» створив гастрономічну карту України, де кожна з областей представлена особливою стравою.

Північ України

Ці краї славляться урожаєм картоплі, що значною мірою впливає на раціон місцевої кухні. Коронна страва Полісся – деруни, або драники. У Чернігівській області майстерно готують печеню в горщиках із картоплі, квашеної капусти та м'яса. А на десерт – пиріжки з калиною, адже регіон багатий на ягоди. На Сумщині також полюбляють печеню, але тут з картоплею закладається і м'ясо, і печінка. А борщ тут готують зі свининою і на буряковому квасі. Київ вже багато років славиться своїми котлетами по-київські.

Південь України

Південь, де Дніпро впадає в Чорне море, – це край рибалок, а отже і різноманітних рибних страв. Так от бички не лише подають в'яленими до пива, в Одесі з них готують биточки: тісто змішується з подрібненою рибою і смажиться на олії. Набагато складніше приготувати рибу-фіш: потрібно акуратно зняти шкірку, почистити від кісток, подрібнити, нафарширувати та запекти. На Миколаївщині рибу консервують додаючи томат або варять юшку з томатним соком. Херсон славиться своїми овочами, а особливо баклажанами. Тут їх і смажать, і консервують та навіть роблять ікру. Крим славиться лагманом і долмою: локшиною зі шматочками м'яса та маленькими голубцями у виноградному листі. Наваристий капусняк готують на Запоріжжі. Приазов'я славиться млинами — це тонке дріжджове тісто із маслом та сирною начинкою, що згортається в рулет.

Центральна Україна

Борщ в Україні скрізь варять по-різному. У Черкаській області до нього обов'язково подають ароматні пампушки з часником. Кіровоградщина зможе здивувати різноманітністю вареників та начинок до них: з картоплею, грибами, м'ясом, печінкою, капустою. Також варто скуштувати крученики - невеликі м'ясні рулетики з начинкою з фаршу, паштету, чорносливу з горіхами. Полтавщина славиться галушками та пундиками. У Дніпропетровську, як і в Одесі, дуже полюбляють готувати форшмак, а зі свіжої риби з Дніпра готують юшку по-дніпровськи з леком. На Вінниччині готують бігос – страва з тушкованої кислої капусти з м'ясом і грибами. Також дуже популярні фляки – суп з яловичого рубця, який приправляють коренями, сиром і спеціями.

Східна Україна

На Донбасі знають близько 50 рецептів окрошки, кожен знайде рецепт на власний смак. А до окрошки можна спробувати рульку - задню частину свинячої ноги, яку натирають сіллю і спеціями, а потім запікають в тісті. Фарш зі свинини і яловичини, який розкладають на шматку полотна, а зверху додають омлет і велику варену моркву — такою стравою вас почастують на Луганщині. У справжній слобожанський борщ, який готують на Харківщині, кладуть квасолю і м'ясні фрикадельки. А на друге – гречаники: м'ясні тефтелі з гречкою.

Західна Україна

На Прикарпатті до столу подають бануш - густа каша з кукурудзяної крупи, приправлена сметаною, подають гарячим з обсмаженим беконом і бринзою. Карпати – це край білих грибів і тут майстерно вміють варити смачну грибну юшку зі сметаною. Чинахи - страва на зразок печені, якою вас пригостять на Буковині. Також у Чернівецькій області варто спробувати домашню бринзу та традиційну кукурудзяну кашу — мамалигу. На Закарпатті дуже популярна страва бограч, яка прийшла до нас з угорської кухні. Береться гуляш, приправляється коренями та карпатськими травами і все це вариться у казанку. А завиванцями на Закарпатті називають м'ясні рулети з яловичини із сумішшю варених яєць, солоного огірка, шпика і сирої тертої картоплі. Також Західна Україна славиться різноманіттям домашніх ковбас. Мазурики по-волинськи – це домашні ковбаски з індички, вершкового масла та сиру. В цьому регіоні варто спробувати і поліські вергуни – делікатні вироби з тіста, які смажать в олії. Чудові віденські рулети – струдлі добре готують у Львові. На Рівненщині популярні картопляники (або зрази) та мацики - в'ялене м'ясо в кендюсі, вичиненому свинячому шлунку. Мачанка - це густий суп з м'ясом, засмажкою з борошна, цибулі, меленого солодкого перцю і готують його на Тернопільщині. Картопляну ковбасу полюбляють у Хмельницькій області: начиняють свинячі кишки тертою сирою картоплею та запікають у печі.

Читайте нас у Telegram-каналі. Там коротко і ясно.


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть частину тексту і натисніть Ctrl+Enter
#Черкащина #страви #борщ

Останні новини

05 жовтня 2024
Читайте нас у Telegram. Підписуйтесь на наш канал
17:25
Біля Умані водій легковика в'їхав у відбійник 
15:18
У Черкасах попрощалися із загиблим солдатом 
13:31
Правоохоронці Сміли відкрили кримінальне провадження щодо інциденту між жінкою та працівником ТЦК
12:25
Аромат подорожей: як відтворити атмосферу улюблених місць відпочинку
11:13
На Золотоніщині чоловік викрав прапор з могили військового 
09:09
У ТЦК прокоментували конфлікт між блогеркою та їхнім працівником у Смілі
04 жовтня 2024
20:05
У черкаському ЦНАПі відкрилася виставка про місто
19:01
На Уманщині посмертно нагородили воїнів
18:07
У одному із коледжів Сміли відкрили пам’ятну стіну захисникам
17:45
Побив телефон: у Смілі з'ясовують обставини конфлікту між блогеркою та працівником ТЦК
17:04
Двох черкаських освітянок нагородили подякою та грамотою МОН України
16:45
Черкащанці, яка народила на День міста, вручили грошову допомогу
16:12
На Золотоніщині горіло понад 2,5 гектари території
15:38
У Черкасах чоловік викрав гроші з банківського рахунку військового
15:04
Черкащанина посмертно удостоєно звання Героя України
14:56
На Золотоніщині браконьєр наловив риби майже на мільйон гривень
14:00
Черкаську довгожительку привітали із 100-річчям
13:51
У Черкасах на відкритій території сталася пожежа
13:34
У Смілі попрощаються із полеглим захисником
12:51
На Звенигородщині перевернулась вантажівка із зерном
12:33
Громадянина Ізраїлю намагався потрапити до Умані із підробленим паспортом
11:40
Депутати облради не зібралися на сесію, бо "вона заполітизована"