Реклама

Реклама
Реклама
21.06.17 15:52

Черкащанам розповіли, як попередити захворювання на ботулізм


Реклама
Черкащанам розповіли, як попередити захворювання на ботулізм

 

Місцеві владці вирішували, як не допустити спалаху хвороби.

Про це повідомляє прес-служба Черкаської міськради.

Від початку цього року в Черкасах зафіксували один випадок захворювання на ботулізм. Утім, в області його діагностували в чотирьох осіб, троє з яких – померли.

Фахівці визнають: ситуація із захворюваністю на ботулізм нині лишається напруженою.

Найчастіше інфекція міститься у грибах чи інших овочах домашнього консервування, копченій або в'яленій річковій рибі, м'ясних і ковбасних виробах. Серед проблем, які ускладнюють боротьбу з захворюванням, – відсутність у лікувальних закладах необхідного запасу вакцин.

Тому працівники КП «Черкаські ринки» мають проводити ветеринарно-санітарну експертизу харчових продуктів, які продають із прилавків. Водночас, комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій закликала заборонити продаж на ринках домашньої консервації, а ще – в’яленої й копченої риби.

Якість харчових продуктів мають пильнувати в закладах, де перебувають діти. А місцеве управління Держпродспоживслужби має провести планові та позапланові заходи державного нагляду (контролю) рибопереробних підприємств, закладів громадського харчування та продовольчої торгівлі.

Пам’ятка для населення щодо профілактики ботулізму

Ботулізм – гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах.

Збудники ботулізму широко поширені в природі. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні тих, які зберігалися при анаеробних або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в'ялені м'ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку вегетативних форм збудників та токсиноутворення.

Якщо інфікований продукт твердофазний (ковбаса, копчене м'ясо, риба), то в ньому можлива, так звана, «гніздова» інфікованість збудниками ботулізму і утворення токсинів. Тому зустрічаються випадки захворювання на ботулізм, коли не всі особи, які вживали один продукт, хворіють. У даний час переважають захворювання, викликані отруєннями токсинами А, В або Е.

Таким чином, основним шляхом передачі захворювання є харчовий, обумовлений вживанням консервованих у домашніх умовах продуктів харчування.

Як попередити захворювання ботулізмом?

У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому, чим чистіше відмито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом, тем менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму.

Рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні. Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах.

При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище.

Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів.

При консервуванні в домашніх умовах, особливо м'ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин для переходу спор у вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С - не менше 40-60 хвилин.

Найменше здуття кришки – причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки.

Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря. З метою попередження харчових отруєнь необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

- не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;

- продукти, які швидко псуються, зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;

- ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;

- сирі й варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розроблювальним інвентарем (ножі, дошки);

- захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;

- не купувати продукти харчування на стихійних ринках із рук у приватних осіб.

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.

Читайте нас у Telegram-каналі. Там коротко і ясно.


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть частину тексту і натисніть Ctrl+Enter
#Черкаси #ботулізм

Останні новини

28 листопада 2024
Читайте нас у Telegram. Підписуйтесь на наш канал
13:58
На Черкащині енергетики знову додали черги на відключення світла
13:41
На Золотоніщині попрощалися із полеглим захисником
12:59
На Черкащині викрили двох адміністраторів груп у соцмережах, які повідомляли про місця роздачі повісток
12:11
На Черкащині скасували графіки аварійних  відключень електроенергії 
11:31
У Черкасах водій на смерть збив пенсіонера
10:57
У Черкасах на Дніпрі виявили браконьєра
10:02
У Черкасах школа та деякі будинки залишилися без гарячої води та опалення 
09:52
На Шполянщині горіло стихійне сміттєзвалище
08:49
На Черкащині змінився графік відключення світла
27 листопада 2024
20:17
Енергетики оновили графік відключення електроенергії у Черкаській області на 28 листопада
19:54
У Черкасах не стало відомого лікаря
19:28
На Звенигородщині відкрили меморіальну дошку загиблому воїну 
18:26
До черкаських будинків у центрі Черкас відновили подачу теплоносія
17:23
В Умані на сміттєзвалищі запрацював новий компактор
16:58
На Звенигородщині рятувальники навчалися як діяти під час хімічної небезпеки
16:31
На Черкащині викрили групу, яка переробляла лісоматеріали на дрова та привласнювала гроші з їх продажу
15:47
У черкаському музеї збирають експонати пов'язані з війною
14:53
Черкаських ветеранів запрошують на тренування з настільного тенісу
14:17
У Черкасах визначили переможців конкурсу "Мій домашній улюбленець" та зібрали корм для тварин із притулку (ФОТО)
13:41
Черкащан попереджають про туман
12:37
"На щиті" повернувся захисник із Черкащини
12:10
Порушники сплатять понад 100 тисяч штрафу: на Черкащині виявили вантажівку із перевищенням габариту