Експеримент: cкільки нітратів міститься в овочах та ягодах із черкаських прилавків
Реклама
Мінеральні добрива, які наразі дуже популярні у сільському господарстві, без сумнівів, покращують урожаї. Але у самих овочах та фруктах вони перетворюються на шкідливі для організму людини нітрати.
Сайт vikka.ua перевірив перші овочі та ягоди, що продаються на Центральному ринку Черкас та в одному з місцевих супермаркетів на безпечність. Що з цього вийшло – читайте далі.
Огірки, помідори, ранішня капуста та картопля, буряк – ось неповний список продуктів, що були відібрані для експерименту. Для випробування використовувався екотестер, яким вимірювали вміст нітратів у овочах та ягодах з ринку та їх "побратимів" із супермаркету.
Так, молода картопля з ринку та з магазину пройшла тест успішно. При гранично допустимій концентрації (ГДК) шкідливих речовин 250 міліграмів на кубічний метр магазинна картопля містить 244 мг / куб. м , а картопля з ринку 203 мг / куб. м.
Буряк вважається одним з найбільш нітратовмісних овочів. ГДК для нього – 1400 мг / куб. м. Тож його показники щодо нітратів – 310 у магазинному та 421 – у базарному, вважаються за дуже добрі.
Морква у магазині виявилася гіршою за показниками, ніж на ринку: відповідно 359 та 291 мг / куб. м при допустимій нормі – 400 мг / куб. м. Обидві пройшли екотест. Так само, як і кабачки. У магазині – 116 мг / куб. м, на ринку – 152 мг / куб. м. ГДК для них – 400 мг / куб. м.
Досить добрі показники у ранньої капусти. При ГДК для неї – 900 мг / куб. м магазинна містить 359 мг / куб. м, а базарна – 414 мг / куб. м.
Помідори як з ринку, так і з базару теж можна їсти без шкоди для здоров’я. При граничній нормі для тепличних 300 мг / куб. м, у магазинному помідорі екотестер знайшов лише 105 мг / куб. м, а у базарному трохи більше – 166 мг / куб. м.
Єдиний овоч, який у ході експерименту виявився небезпечним – магазинний огірок, вирощений у відкритому ґрунті. При ГДК у 150 мг / куб. м у ньому містилося 153 мг / куб. м, що вважається незначним перевищенням допустимої норми. Для порівняння: базарний вміщує 117 мг / куб. м.
Підвела і магазинна полуниця. При допустимій нормі 100 мг / куб. м у ній знайшли 112 мг / куб. м. Така ж ягода місцевого походження з базару містила майже у половину менше нітратів.
Полуниця з магазину
Полуниця з базару
Водночас у лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи Центрального ринку Черкас розповіли, що цьогоріч ще не спостерігали навали нітратних овочів або фруктів. Поодинокі ж випадки бували.
Лідером серед шкідливих овочів виявилися кабачки. "Це були ранні кабачки, завезені з Херсону. Траплялися з перевищеним вмістом нітратів і закордонні кабачки", – зазначила ветлаборант ринку Юлія Демитрашко.
Вона підкреслила, що торік кабачки були ще гірші і високий вміст нітратів у них тримався дуже тривалий час.
Цього року не пощастило ранній капусті, що була завезена з Херсону. Одну з партій овочу не допустили до продажу на ринку через нітрати. Але фахівці зазначають, що все це було ще на початку сезону. Наразі ж на ринку все більше місцевих городніх овочів та фруктів. А вони цілком безпечні. Деякі продукти місцеві фахівці взагалі оцінили дуже високо.
"Полуниця цьогоріч відмінна. Вона дуже водяниста і за рахунок цього не увібрала у себе нітрати. Але у випадках з ранньою полуницею у Черкасах були і алергії, і отруєння. Це стосується стихійної торгівлі за територією ринку", – розповіла Юлія Демитрашко.
Ветлаборант цілком задоволена якістю місцевих урожаїв цього року
Дощова весна на Черкащині стала дуже врожайною на гриби. На черкаському ринку останні тижні справжня навала білих грибів і жодних там не вибраковували. Фахівці завіряють, що за всіма показниками вони гарні. Окрім одного – червиві. Але це вже не стосується ветеринарно-санітарної експертизи. "Таких червивих грибів жодного разу ще не було. Це через високу вологість", – пояснює ветлаборант.
За словами завідувача лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи Центрального ринку Любові Рибасюк, овочі та фрукти на Центральному ринку перевіряють на органолептичні показники якості продукції, нітрати та радіацію.
"Коли перевіряємо органолептику, слідкуємо, щоб не було запаху бензину, керосину, гербіцидів, дусту та іншого. Крім таких перевірок, черговий ветлікар слідкує, щоб на прилавки не потрапила неякісна продукція", – пояснила вона.
Побачивши екотестер, яким редакція сайту vikka.ua зібралася перевіряти овочі, фахівці з лабораторії засумнівалися в достовірності його вимірів. Вони зауважили, що їх техніка регулярно проходить перевірки та більш точно виявляє всі показники.
"Був випадок, коли екотестером перевіряли чорницю, що привезли на ринок. Він показав норму. Насправді ж виявилося, що перевищення було аж у два рази", – пригадує експерт.
Згодом же Любов Рибасюк зізналася, що і сама б хотіла мати такий швидкий та мобільний вимірювач нітратів та радіації у себе в лабораторії – для попередніх вимірів.
Торкнулася вона і болючої для Черкас теми стихійних ринків. "Без лабораторного дослідження вони не мають права стояти. Таку торгівлю треба ліквідувати – це ж життя та здоров’я людей", – пояснила експерт.
Завідувач лабораторії радить покупцям не соромитися та запитувати у продавців документи на продукти
Вона зазначила, що неодноразово покупці зверталися до їхньої лабораторії зі скаргами на продукцію стихійників. "А що ми можемо з ними зробити? Ми слідкуємо лише за тією продукцією, що продається у межах ринку. Стихійні ж ринки однозначно треба ліквідовувати", – каже Любов Рибасюк.
Купувати продукти на стихійних ринках фахівці не радять
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть частину тексту і натисніть Ctrl+Enter