Канівчанка вирощує картоплю червоного та фіолетового кольору
Реклама
Чи уявляєте собі пюре фіолетового кольору, а червону чи рожеву смажену картоплю зі шкварочками та цибулькою, чи може у тарілці з борщем — синю картоплину? Так — це руйнує шаблони та наші звичні уявлення про традиційну кухню, а 48-річна канівчанка Тетяна Цимбал годує свою родину саме такими стравами й зафарбовує картоплю не харчовими барвниками, а вирощує кольорові коренеплоди на власному городі.
Про це інформують Вечірні Черкаси.
Екзотика на городі
— Ми вирощуємо кольорову картоплю, бо це цікаво, красиво, смачно та ще й корисно. Часто у нас купують картоплю люди з цукровим діабетом, які не можуть споживати традиційні сорти цього коренеплоду і вимушені їх вимочувати, а Хортицю споживають без усіляких ризиків та загроз, — розповідає Тетяна Цимбал. - кольорові сорти штучно виведені. Зокрема сорт картоплі червоного кольору — Хортицю створили в Інституті картоплярства Національної академії аграрних наук України.
Наразі на своєму городі Цимбали вирощують два сорти червоної, три — рожевої та п’ять — фіолетової картоплі різної насиченості кольору. Взагалі ж існує картопля й інших кольорів — синього та помаранчевого. Так само різні сорти картоплі, але одного кольору можуть відрізнятися між собою відтінками, термінами достигання, врожайністю та смаком.
Цимбали вирощують нетрадиційну картоплю вже понад 10 років. Колись подружжя поїхало у Київ на виставку для пасічників, і там Тетяна побачила фіолетову диво-картоплю. Тоді вона заплтила 180 грн за три кілограми, по тих часах це неймовірна сума, та навіть така ціна стримати жінку не могла. З тих трьох кілограм подружжя і розпочало своє екзотичне городництво. Потім при кожній нагоді господиня вишукувала, купувала, виписувала та навіть вимінювала нові сорти, кольори та відтінки картоплі. Зараз жінка чекає на новий сорт помаранчевої картоплі, якої раніше на її горді ще не було.
Цимбали зізнаються — різнобарвна картопля смачна, але розсипчаста та розвариста. За смаком подібна до традиційних сортів, які добре розварюються. Зокрема фіолетовий сорт Екзотик за смаковими якостями нагадує звичні нам сорти Повінь та Забава.
Кухар за фахом Тетяна розповідає: кольоровою картоплею красиво декорувати страви, екзотично вона виглядає і в салатах, але для цього краще варити її в «мундирі», щоб не розкипілася. Ви точно здивуєте гостей та домашніх, подавши до столу пюре помаранчевого, рожевого та фіолетового кольорів, розклавши його купками на одній тарілці.
Секрети виробництва
Господиня розповідає: розведення картоплі починають з кількох кілограм та дають два роки одному сорту щоб проявив себе. За цей час у господині є можливість оцінити картоплю за смаковими якостями та за врожайністю. Якщо сорт не виправдав очікування — виводять його та не витрачає більше зусиль і часу. Тетяна Каже: «Невдала картопля йде з городу скільки б вона не коштувала», — та заводить новий сорт.
Окрім кольорової сім'я вирощує і звичну для багатьох білу та жовту картоплю. Намагаються вирощувати різні сорти, адже буває, що через погодні умови не кожен сорт гарно вродить, а маючи декілька видів можна перестрахувати себе та сподіватися, що якісь з них дадуть хороший урожай.
— Кольорову картоплю вирощуємо як звичайну. Садимо, підгортаємо, коли є можливість її добре піддобрити та полити. Дуже любить кольорову картопельку жук, навіть більше ніж традиційні для нас сорти, тож доводиться обробляти. Найсмачніше для жучка листя сорту Екзотику (фіолетового кольору), — ділиться секретами Тетяна. — Є один нюанс: при вирощуванні кольорової картоплі — для збереження кольору бажано зривати суцвіття рослини в період цвітіння, аби вони не перезапилялися.
Жінка зізнається, намагається садити картоплю за календарем городника у найсприятливіші дні. Окрім того любить садити у жіночі дні тижня — середу, п’ятницю, суботу.
Урожайність кольорової картоплі важко передбачити так само як і звичайної. Може вродити 6 центнерів з сотки, а може й два — усе залежить від погодних умов. Однак Павлін та Малинівка більш врожайні.
— Свою картоплю ми продаємо і для розсади та просто для споживання. Однак люди не надто її купують щоб їсти, бо вона дорога від 30 гривень за кілограм. Зрозуміло, що далеко не кожен собі таке дозволить. А так на розсаду то беруть більше, — розповідає господиня. — Минулого року правда в нас Одеський ресторан трохи закупив, аби дивувати своїх відвідувачів. Буває, що господині беруть по пару кілограм, аби на якусь нагоду красиво до столу подати.
Кольорову Картоплю від Тетяни Цимбал вирощують та їдять по свій Україні від Півдня до заходу Країни.
Город для Цимбалів — хобі та віддушина. Подружжя обробляє 60 соток. Мають пасіку, город, сад. Вирощують крупноплідні сорти ожини, полуницю. Днями господиня посадила Азіміну (бананове дерево), ще чекає на саджанець хурми, який також планує висадити у своєму саді.
Город обробляють разом із чоловіком Іваном. Тетяна виступає музою і натхненницею: заводить нові сорти та види рослин, чоловік же більше уваги приділяє землі та втілює у життя усі Тетянині ідеї — обробляє, доглядає город. Жінка зізнається, як і у кожній справі бувають невдачі та розчарування. Трапляється, що продавці недобросовісні, продають не те що рекламують, а зрозуміти, що купили підробку господарі зможуть через один-два сезони.
Довідка
Кольорова картопля не лише екзотична, а й корисніша за традиційну. Картопля з червоним, синім або фіолетовим м'якушем має у шість-сім разів більший антиоксидантний потенціал за звичайну. Вітчизняні агрономи стверджують, що він навіть більший, ніж у моркви, цибулі та білого перцю. Кольорова картопля поки що екзотична для України, але вже маємо і вітчизняні сорти. Українській Інститут картоплярства створив два сорти з кольоровим забарвленням серединки: Солоха — із синім кольором та Хортиця – із червоним.
За даними дослідників, у цій картоплі міститься в чотири рази більше таких антиоксидантів, як зеаксантин і лютеїн, ніж у бульбах із білою або жовтою серединою. А ще, такі плоди багаті на пігмент антоціан, зберігають колір навіть після теплової обробки: їх можна смажити, використовувати для приготування пюре та інших страв. Саме антоціани забезпечують інтенсивне фіолетове забарвлення баклажану, темному винограду, ожині та чорниці. Пігмент, як вважається, є сильним антиоксидантом і оздоровлює кровоносну систему.
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть частину тексту і натисніть Ctrl+Enter