На Черкащині лікарі не радять купляти домашні сир, м'ясо і колбасу
Реклама
10 жителів Черкащини з початку цього року захворіло на ботулізм. Лікарі наголошують: це на 4 особи більше, ніж минулоріч.
В усіх випадках пацієнти вживали в’ялену річкову рибу та м’ясні консерви, виготовлені в домашніх умовах, інформує ОДТРК Рось.
Щороку під час літньої спеки лікарі санстанції незмінно фіксують зростання кількості харчових отруєнь та інфекційних захворювань. Вони виникають внаслідок вживання неякісних продуктів харчування. Серед них – ботулізм. На Черкащині зазвичай стається близько 2-х десятків випадків захворювання на цей недуг.
Збудник захворювання – бацила ботулізму. Спори стійкі до зміни температури. Знаходяться у ґрунті та водоймищах. Вони не гинуть в солі, витримують кип’ятіння до 6 годин, при температурі -16°С зберігають життєдіяльність упродовж року, а висихання переносять десятками років.
Спори проростають у бацилу, яка виділяє в продукт надзвичайно отруйний токсин.
При вживанні їжі, забрудненої токсином, захворювання проявляється через 12-36 годин. Якщо не розпочати спеціальне лікування, смерть може наступити вже на 2-3-й день, частіше – через 4-8 днів від паралічу серцевого м’язу або дихального центру. Крім того лікування потребує специфічних препаратів, а з ними в області – сутужно.
Тож СЕС та лікарі закликають черкащан утриматися від купівлі м’ясних, рибних, овочевих консерв та ковбасних виробів домашнього приготування на ринках і в місцях стихійної торгівлі.
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть частину тексту і натисніть Ctrl+Enter