Що потрібно знати черкащанам при купівлі кавунів та динь
Реклама
Експерти радять пам’ятати про небезпечний вплив нітратів, а також звертати увагу на місце реалізації кавунів та динь.
Про це інформує "Вікка".
Сезон продажу баштанних – у розпалі. Придбати кавуни і дині у Черкасах можна щонайменше у тридцяти двох точках, які для цього передбачив виконком, не кажучи вже про ринки та магазини. Проте далеко не скрізь якість продукції є перевіреною. Про це повідомив в. о. начальника Держпродспоживслужби у Черкасах Василь Крук.
"Безпечною є продукція на законних ринках, де її перевіряє лабораторія. Так, до прикладу,чорницю не допустили до реалізації, бо в її складі було перевищення нітратів. А от підприємці, які торгують у точках, що визначив виконком, до нашої лабораторії так і не зверталися. А самі ми іти до них не можемо, бо уряд наклав мораторій на перевірки", – зазначає Василь Крук.
Тому містянам фахівець радить запитувати у продавців висновок лабораторії, що засвідчує якість та безпечність партії товару, який реалізується, результати лабораторних досліджень щодо вмісту в баштанних культурах нітратів, залишків пестицидів. Там має бути вказано, що продукція безпечна для вживання.
"Треба серйозно ставитися до вибору продуктів харчування. Ми самі провокуємо безлад, купуючи продукцію у стихійників. У нас був випадок, коли жінка отруїлася зеленню і вважала, що придбала її на законному центральному ринку, однак тоді продукцією торгували за парканом, а це вже не територія ринку", – зауважує в. о. начальника Держпродспоживслужби у Черкасах.
Небезпечними для здоров’я баштанні можуть бути у випадку завищеного вмісту нітратів у їхньому складі. Добова доза нітратів становить 5мг на 1кг маси тіла, а допустима концентрація нітратів у кавунах та динях відповідно 60 та 90 мг на кілограм ваги продукту. Перевірити в домашніх умовах якість продукції неможливо, тож Василь Крук радить у випадку появи сумнівів звертатися до фахівців у лабораторію. Цього сезону містяни поки що не зверталися зі скаргами на неякісні кавуни чи дині.
Покупцям варто звертати увагу на все: і на продукцію, і на продавця, і на місце торгівлі. Торгова точка, до прикладу, має бути огородженою і мати навіс, а самі ж продукти – розкладені на товарних лотках. Продаж баштанних в розрізаному вигляді не рекомендований – бактерії з ножа чи з поверхні кавуна можуть потрапити у м’якоть.
"Продукція не має продаватися біля доріг, особливо з активним рухом транспорту, проте у нас, на жаль, не дотримуються цієї норми. Так особисто бачив торгові точки і по вулиці Смілянській і на площі 700-річчя. І вся ця пилюка, а також вихлопи газів осідають на кавунах та динях. А якщо кавун взагалі продається у розрізаному вигляді, то ягода всього за кілька годин вбирає в себе важкі метали, що містяться в автомобільних вихлопах", – додає фахівець.
До слова, у Черкасах кавуни зараз можна придбати по 4-5 гривень за кілограм, дині – удвічі дорожчі.
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть частину тексту і натисніть Ctrl+Enter