Жовтневі ціни у Черкасах: чого очікувати людям?
Реклама
На ціни в жовтні впливає фактор сезонності, що виявляється в зниженні надоїв молока (якщо мова йде про молочні продукти) і завершенні збору овочів, а також об'єктивне подорожчання собівартості виробництва багатьох продуктів харчування, пише "Акцент".
Відомо також, що більшість виробників пояснюють підвищення вартості своїх товарів тим, що вони змушені закладати в неї ризики, викликані можливими валютними коливаннями. Між тим, експерти продуктового ринку обіцяють, що якщо гривня не похитнеться, то в жовтні трохи подешевшає картопля, цибуля, яблука і цукор. Ось і всі гарні новини. Погані полягають в тому, що в жовтні в Україні подорожчають практично всі основні продукти: м'ясо, риба, молоко, масло, яйця, борошно та крупи.
Молочка: ціни вгору
Виросли в ціні енергоносії, впливаючи на собівартість виробництва, стануть головною причиною підвищення цін на деякі молокопродукти. Експерти вважають, що зростання цін у цьому сегменті може бути в межах 5%. Голова Спілки молочних підприємств Вадим Чагаровський пояснює це і фактором сезонності. До жовтня істотно знижуються надої молока. Відповідно, і продукція випускається в менших обсягах. А враховуючи попит на молочку, знижувати ціни немає резону. Молоко може піднятися в ціні з 8,5-8,8 грн / л до 8,8-9,3 грн / літр.
Сир, сметана і сир в ціні, швидше за все, не зміняться. Вершкове масло, за оцінками експертів, може піднятися в ціні з 75,5-80 грн / кг до 77-82 грн / кг.
М'ясо і риба - майже розкіш
М'ясні і рибні продукти нині по кишені далеко не всім українцям. У вересні, наприклад, свинина подорожчала в різних регіонах країни на 3-5%. Тоді це пояснювали подорожчанням кормів і добавок, які завозяться з-за кордону. Тим не менш, виробники м'яса все частіше говорять, що м'ясо на 5% подорожчає і в жовтні. Це стосується не тільки свинини. Дорожчати буде і яловичина через подорожчання кормів, вартість яких безпосередньо залежить від коливань долара, трохи подорожчає і курятина.
М'ясо як продукт сьогодні виробляти хочуть далеко не всі - занадто багато ризиків і початкові витрати в цьому бізнесі занадто великі. Тому в Україні зараз не так багато фермерів, які бажають займатися виробництвом свинини і яловичини.
Що стосується риби, то тут злий жарт із споживачами зіграв неймовірний попит.
Справа в тому, що відчутне вересневе підвищення ціни на рибу відбило у покупців бажання її купувати, а це в свою чергу знизило обсяги замовлень.
Отже, що в підсумку? Аналітики ринку вважають, що свинина коштуватиме в ціні до 62-65 грн / кг, яловичина - до 67-70 грн / кг, курятина - до 28-33 грн / кг. Ціна хека скакне до 50-55 грн / кг, сьомга ж ще більш "зміцниться" в статусі делікатесу, тому її ціна підвищиться до 130-150 грн / кг.
Яйця: подорожчають, але трохи
У середньому яйця можуть подорожчати несуттєво. Тим не менш, вартість десятка яєць середнього калібру може вирости на 50-70 копійок. Самі аграрії кажуть, що яйця можуть подорожчати на 5-7% якраз через що збільшилися виробничі витрати. Головний фактор тут - енергоносії.
Ціна цукру - насолода споживача
На даний момент переробкою цукрового буряка в Україні займається 41 цукрозавод. Нагадаємо, що в минулому році їх було всього 14. Для внутрішнього ринку споживання цукру досить 1700000 тон солодкого продукту. А справлять його в цьому сезоні, за підрахунками експертів, не менше 2 млн тонн. Тобто, явних передумов до подорожчання не спостерігається.
Крупи починають дорожчати
На жаль, стабільності цін на крупи і борошно прийшов кінець. У їх вартість виробники починають закладати ризики, а це в свою чергу змінює ціну в бік її збільшення.
Хоча начебто і урожай одержано непоганий, і переробка зернових майже завершена, виробники дотримуються своєї логіки, що грунтується на нестабільної економічної ситуації. Поки така ситуація, аграрії закладають у вартість виробленого товару так звані ризики. Якщо, приміром, вони опустять відпускні ціни, а гривня девальвує, при цьому гривня і транспортні витрати виростуть, компанії-виробники будуть неодмінно нести збитки. Панікувати все ж не варто, тому вартість круп зміниться несуттєво - в межах 50 копійок.
До речі, ціна зміниться лише на гречку, вівсянку і рис вітчизняного виробництва. Манка і пшоно залишаться в колишній ціні.
Що стосується борошна, у виробництво якої також мають намір закласти горезвісні ризики, то її ціна може зрости в середньому до 10,50-13 грн / кг.
Овочі: фінальний розпродаж вирощеного
Як тільки будуть остаточно зібрані всі грунтові овочі, тут же "правити бал" почнуть овочі тепличні. Ті ж процеси вплинуть і на ціну овочевої продукції. Очікується, що до кінця місяця її вартість може збільшитися на 10-15%. Головним чином тут роль грає не стільки сезонність, скільки витрати на виробництво зеленої вітамінної продукції. З другої половини жовтня на прилавках повинні з'явитися імпортні баклажани і перець, які будуть коштувати на третину дорожче залишків врожаю вітчизняного виробництва.
Фрукти: лимони подешевшають, банани подорожчають
Урожай яблук цього року видався непоганий, тому можна очікувати зниження їх вартості. Що стосується груш, то вони виростуть в ціні, тому що основний урожай цих фруктів уже зібраний, а імпортні сорти, природно, будуть реалізовуватися зовсім по іншій ціні.
У жовтні подешевшають сливи - як найбільш швидкопсувний продукт, їх поспішать швидше розпродати. На заміну вітчизняної зливі прийде більш дорога імпортна.
Через погодні катаклізми в країнах Латинської Америки підніметься вартість улюблених усіма бананів. А ось лимони, що лякають своєю ціною, повинні стати трохи дешевшим. Вся справа в тому, що на деякий час було припинено їх завезення. Його мають намір незабаром відновити.
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть частину тексту і натисніть Ctrl+Enter