"Купуй українське": чому вітчизняні товари в черкаських магазинах дорожчі, ніж аналогічні імпортні
Реклама
Ознайомившись із цінами на продукти, які пропонують черкаські магазини, можна помітити, що деякі українські товари коштують більше, ніж подібні імпортні.
Про це інформує "Вікка".
Єгипетська картопля, китайська гречка, польські яблука. До таких товарів на полицях черкаських магазинів покупці вже давно звикли. Імпортні товари часто-густо приваблюють не лише своїм товарним виглядом та смаковими якостями, а й цінами, нижчими за вітчизняні товари. Здавалося б, якщо наше, українське, то мало бути б і дешевше. Адже з-за кордону везти та платити мито не потрібно, а отже – економія. Та чомусь не завжди ця економія відчувається і заклик "Купуй українське!" іноді змушує задуматися. Чому ж у черкаських супермаркетах трапляється такий "ціновий парадокс"?
Черкащанин Андрій Овчаренко в одному з супермаркетів міста помітив цікаву річ: ціна на виноград, вирощений в Україні, на порядок вища, ніж на італійський. На його думку, українські виробники наживаються на патріотичних почуттях та агітації підтримувати вітчизняного виробника, тому й встановлюють такі високі ціни.
"І це не лише виноград, таких прикладів безліч", – говорить він.
Та насправді причини високої ціни на вітчизняний продукт можуть бути різні і абсолютно обґрунтовані, кажуть експерти.
"Є такий стереотип: якщо ми живемо у бідній країні, значить і продукти купуємо за цінами, нижчими європейських. Це далеко не так. У нас ціни досить міцно прив’язані до світових. І лише деякі групи товарів у нас дешевше, ніж у світі", – зазначає директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
За його словами, нерідко бувають цінові рекорди, коли вітчизняні товари дорожчі за привозні.
"У ситуації з виноградом – усе залежить від сорту, адже іноді вони можуть відрізнятися у вартості до 50% одне від одного. Більше того, якщо подивитися на вина, значна частина грузинських і молдавських вин виготовляється із французької і італійської сировини", – зазначив експерт.
Востаннє штучне здорожчання вітчизняного продукту стосувалося гречки. Це сталося з причини монопольної змови на ринку, внаслідок чого крупа зросла в ціні аж утричі. І це притому, що на світовому ринку гречка завжди була дешевшою, ніж, наприклад, рис. Тоді з’явилася гречка з Китаю. Але вона поступилася у смакових якостях і вітчизняній, і європейській.
"У червні ми імпортували 1,5 тисячі тонн гречки не з Китаю, а з Європи. Китайська гречка не користувалася попитом. Хоч вона й дешевша, але поступається за смаковими якостями", – розповів Олексій Дорошенко.
Фахівець додає: на щастя, зараз немає імпортних продуктів харчування, які могли б витіснити з ринку аналогічний вітчизняний продукт. Та й асортименту вітчизняної продукції вистачає, тож покупцю є з чого обирати.
"Імпортне продовольство на сьогодні складає від 5 до 10 відсотків. Це мінімальний показник за останні 20 років. Імпорт зараз не домінує у жодному з сегментів, навіть найменшому", – додає експерт.
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть частину тексту і натисніть Ctrl+Enter