Які проблеми медового бізнесу на Черкащині?
Несолодкий солодкий бізнес. Хоч наша держава і тримає першість з експорту меду в Америку та Європу. Але для пересічного пасічника справа ця не надто прибуткова.
Василь Ільченко за фахом лікар-терапевт. Колись працював у санаторії "Мошногіря", пропагував апітерапію як один з видів оздоровлення. Тепер його хоббі переросло у власну справу – він має більше 200 вуликів.
Прекрасна лісостепова зона Черкащини сприятлива для медозборів – один за одним цвітуть і дають бджолам нектар ріпак, акація, липа, різнотрав’я, соняшник... За останні кілька років виробництво продуктів бджільництва в Україні виросло, і збільшився експорт якісного українського меду. Не вистачає лишень державної підтримки.
За даними Державної служби статистики, торік Україна експортувала понад 36 тисяч тонн натурального меду, лише за 4 місяці нинішнього – вже 22 тисячі тонн, це при тому, що нинішній аграрний рік не надто врожайний. Та українські бджолярі спроможні експортувати втричі більше меду. Але для цього треба навести лад у галузі і не заважати пасічникам працювати.
Оптова ціна українського меду, що йде на експорт, сягає 1,5 долара за кілограм. Натомість у США кілограм українського меду коштує 3 долари. Але посередникам теж треба заплатити митний збір та оформити чимало документів.
За переконанням пасічників, допоможе розвиватися українському бджільництву і популяризація апітерапії. Зокрема, вони ініціюють прийняття державної програми забезпечення дитячих садочків і шкіл медом.
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть частину тексту і натисніть Ctrl+Enter