07.04.18 12:17

Черкаські господині поділилися секретами випікання великоднього хліба



Черкаські господині поділилися секретами випікання великоднього хліба

 

Лише з душею та добрими думками печуть великодні паски черкаські господині. Кожна з них має свої родинні чи унікальні секрети випічки.

Своїми рецептами вони поділилися з in.ck.ua.

Завідувач кафедри філософських та політичних наук ЧТДУ Анжела Бойко рецепт великоднього хліба отримала за традицією від своєї бабусі.

Господиня завжди пече паски у святу суботу на сході сонця так, як це робила її бабця. Роботу починає з молитви. Говорить: важливо, аби розмова з Богом була від щирого серця.

Рецепт

1 літр жирного молока або кефіру; 3 упаковки сухих дріжджів; 1 пачка вершкового маргарину (має бути м’яким, кімнатної температури); 1 пачка вершкового масла, також м’якого; 200 г сметани; 5 склянок цукру; 1 чайна ложка солі; півсклянки олії (без запаху); 3 пакетики ванільного цукру; родзинки за смаком (обдаю окропом і висушую на паперовому рушнику); 6-8 яєць; 2-2,5 кг борошна.

"Продукти звечора дістаю з холодильника. Тісто на паски не любить протягів і голосних звуків, тому в домі має бути тепло і тихо аж до того моменту, як спечете останню пасочку. Перший і важливий крок – опара: нагріваю молоко або кефір на плиті до теплого стану, додаю дріжджі, цукор і дві склянки просіяного борошна. Все перемішую і накриваю рушником. У цей час можна загадати бажання і подумати про хороше.

Відокремлюю білки від жовтків, останні перетираю з цукром. Білки збиваю з сіллю. Коли опара підійшла, додаю сметану, масло, маргарин. Вимішую. Додаю окремо жовтки і білки. Знову вимішую. Потім додаю просіяне борошно, вимішую. Додаю родзинки. Тісто не має липнути до рук. Вимішувати його слід повільно і довгенько. Тісто у мене підходить двічі. Форми змащую маслом. Використовую і силіконові, і паперові форми. Але найбільше люблю бабусині металеві. У форму кладу тіста на третину об’єму і даю підійти. Тепер можна і до печі. Коли печете паски – не відкривайте дверцята пічки. На гарячі паски наношу "гоголь-моголь": збиті білки з цукром (тоді біла "шапочка" не тече). Потім посипаю солодкими і яскравими прикрасами", - ділиться рецептом Анжела Бойко.Представник Національної ради з питань телебачення і радіомовлення у Черкаській області Надія Горбаченко на Великдень готує львівський сирник у мультиварці. Жінка розповідає, що цей десерт – унікальний, не схожий ані на традиційну запіканку, ані на чізкейк. Єдина важлива умова приготування: кисломолочний сир для цієї випічки мусить бути найкращий – свіжий, жирний, домашній.

Рецепт

700 г домашнього кисломолочного сиру; 150 г цукру; 5 яєць; цедра 1 лимона; 100 г родзинок; 1 ст. ложка манної крупи; 1 ст. ложка крохмалю; 100 г вершкового масла; ваніль на кінчику ножа; Для глазурі: 50 г вершкового масла; 3 ст. ложки молока; 3 ст. ложки какао; 2 ст. ложки цукру.

"Всі інгредієнти мають бути кімнатної температури. Сир перетерти через сито, змолоти у блендері чи у м’ясорубці, щоб не було крупинок. Додати до нього м’яке вершкове масло, цукор та ваніль, ретельно перемішати до однорідності. Інтенсивно розтираючи, по одному додати яйця. Стерти на дрібній тертці цедру лимона просто в сирне тісто. Додати промиті та перебрані родзинки, крохмаль та манку. Перемішати (тісто виходить рідке). Мультикаструлю змастити вершковим маслом. Вилити туди сирне тісто. Закрити кришку. Обрати режим "випічка" на 60 хвилин + 20 хвилин у режимі "підігрів". Готовий сирник не діставати з ємності доти, доки не охолоне.

Ледь теплий пляцок дістати за допомогою контейнера для пароварки і поставити у холодильник мінімум на 6 годин. Приготувати шоколадну глазур: цукор змішати з какао, додати молоко, масло і варити на мінімальному вогні, помішуючи. Коли маса стане однорідною і ледве почне закипати, відразу ж зняти і полити нею охолоджену випічку", - розповідає Надія Горбаченко.

Майстер хенд-мейду Тетяна Громадська знайшла рецепт в інтернеті шість років тому і досі користується тільки ним.

"Він настільки він припав мені до душі, що навіть коровай на весілля дітей пекла теж за цим рецептом. Є в ньому особлива привабливість: окрім смаку, він дуже економить час на приготування", - розповідає Громадська.

Рецепт

3 яйця; 300 г масла; 2 склянки цукру; 1,5 склянки молока; по 200 г світлих і темних родзинок, 1 кг борошна; 60 г свіжих дріжджів або 2 пачки сухих (по 11 г, кожна розрахована на 1 кг борошна); 2 пачки ванільного цукру; 1 неповну чайну ложку солі; за бажанням можна додати подрібнені горіхи, кардамон, цукати.

"Дріжджі, навіть сухі, краще перевіряти, а не висипати одразу в борошно. У варіанті з паскою потім дуже важко виправити ситуацію. У 0,5 склянки теплої води розчинити 1 чайну ложку цукру, всипати туди дріжджі і ретельно перемішати. Хороші сильні дріжджі швидко запіняться, зашиплять і дадуть гарну "шапку". Слабкі ж дріжджі дадуть легке шипіння і кілька бульбашок, погані просто потонуть у солодкій воді. Поки дріжджі "бродять", починаємо місити тісто. У велику трилітрову каструлю відміряти цукор. Масло, порізане шматочками, і половину молока помістити в ковшик і поставити на вогонь. Підігрівати доти, доки не розтане масло, не кип’ятити. Щойно масло розтопиться, влити масляно-молочну суміш у цукор.

Борошно пересіяти, додати до здобної суміші, посолити, всипати ванільний цукор і влити решту непідігрітого молока. Перемішати і додати яйця. До речі, поширена думка, що чим більше яєць у здобі, тим краще. Але, по-перше, змінюється смак тіста, і далеко не найкращим чином, а по-друге, чим більше яєць, тим швидше черствіє готова паска. Далі у вимішане тісто додаємо дріжджі. Саме на цьому етапі, а не тоді, коли у борошні є гаряче молоко. Дріжджам кип’ятку не треба: достатньо і 45 градусів, щоб вони загинули. Замісити тісто. Тісто міситься легко, а шкіра рук потім ніжна і пахне ваніллю. Консистенція тіста повинна бути більш рідка, ніж для звичайних пиріжків: якщо викласти таке тісто на стіл, воно б ледь розтеклося у паляничку, але не в калюжу. Місити слід доти, поки тісто не почне гарно відлипати від рук, залишаючи шкіру майже чистою, це десь 5-7 хвилин.

Тепер каструлю можна закрити кришкою і залишити тісто у спокої, щоб підійшло. За цим рецептом підходить воно у холодильнику цілу ніч або день (6-8 годин). У цьому й привабливість рецепту для мене: замісив вранці – і на роботу, а ввечері пекти, або ж звечора, а вранці тісто готове. Підходить не дуже помітно, десь у півтора раза: від холоду масло застигає, і дріжджам його важко підняти. Але якщо дріжджі були сильні, тісто простояло необхідний у холодильнику і таки "підросло", все буде чудово. Тісто вийняти з холодильника, щоб прогрівалося, а тим часом підготувати форми для випічки: вистелити їх фольгою або пергаментним папером, щедро змастити маслом, особливо дно. До тіста додати родзинки. Пересипати їх борошном, тоді вони рівномірно розподіляться у тісті. Коли всипаєш їх у сире тісто, складається враження, що їх забагато. Але слід враховувати, що паски у духовці виростуть удвічі, а родзинки – ні. Але, якщо ви додаєте інші смаколики і цукати, то кількість родзинок таки слід зменшити.

З цього об’єму тіста може вийти або дві великих паски (на дві дволітрові форми), або 3 середніх (три півторалітрові форми), або середні і багато маленьких пасочок. Розподіляється тісто руками, з холодильника воно значно густіше і до рук практично не липне. Готові паски у формах можна пригладити змоченими у воді пальцями, щоб верх був гладким. Перед випіканням ще годину паски підходять у формах за кімнатної температури, прикриті рушником. Духовку встановити на 120-130 градусів і не прогрівати попередньо, поставити паски. Ставити дуже акуратно: якщо вдарите дном о решітку, тісто опаде. Ще небезпечніше – грюкнути дверцятами духовки, коли паски наполовину пропечені: або осядуть, або буде закалець – не пропечений прошарок всередині", - ділиться секретами випічки Тетяна Громадська.

Читайте нас у Telegram-каналі. Там коротко і ясно.


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть частину тексту і натисніть Ctrl+Enter
#випічка #рецепти #паска

Останні новини

18 квітня 2024
Читайте нас у Telegram. Підписуйтесь на наш канал
20:36
У Тальному планують відкрити пам'ятну дошку полеглому воїну
19:15
На Черкащині опади перевищили до 70% місячної норми
18:01
У черкаському дендросквері зацвіла сакура (ФОТО)
17:27
Примарилося зґвалтування: у Черкасах пенсіонерка сплатить штраф за неправдивий виклик
16:38
У Черкасах виявили водія з ознаками сп’яніння
15:47
У Черкаському районі попрощалися із воїном
15:16
В одному із черкаських парків комунальники облаштували пандус
14:50
“Я просто в ах**: дорога на Черкащині вразила відому співачку
14:25
Потрапили під артилерійський удар: військовий звернувся до черкащан із проханням про допомогу
13:06
На Чорнобаївщині відкрили меморіальну дошку полеглому захиснику
12:59
Можливі підтоплення: на Черкащині прогнозують небезпечні гідрологічні явища
12:30
Черкаські богатирі достойно представили область на чемпіонаті України з пауерліфтингу
11:48
У Черкасах врятували двох більченят з ознаками отруєння
11:26
Легалізація вогнепальної зброї на Черкащині: які переваги та ризики
10:49
Рух транспорту через Канівську ГЕС на декілька днів буде частково перекрито
10:25
Один із черкаських ТРЦ"замінували"
09:58
На Черкащині на колінах провели загиблого воїна
09:03
У черкаському онкоцентрі готують спеціальний бункер
17 квітня 2024
20:20
У Черкасах шукали літнього чоловіка, який загубився
19:09
Жителя Уманщини засудили за неявку до ТЦК
18:09
В одному із мікрорайонів Черкас відсутнє електропостачання
17:18
Проведе дев'ять років за ґратами черкащанин, який пограбував неповнолітнього