"Полювання" на гриби: як черкащанам правильно їх збирати та що робити під час отруєння
Реклама
Рясні дощі та тепла погода посприяли тому, що в Черкаській області цієї осені – великий урожай грибів. Їдучи дорогою з міста в навколишні села, можна побачити велику кількість грибників. Для черкащанки Оксани пройтися лісом у пошуку опеньок – це віддушина, можливість втекти від домашньої рутини й на декілька годин забути про всі проблеми.
Вперше по гриби вона пішла з батьками у сім років. Тоді поїхали в сусіднє лісництво, куди приїжджали грибники з різних куточків області.
«Там можна було знайти від звичайних опеньків до вишуканих білих. Останніх ми тоді не знайшли, але кілька відер опеньків мали. Пам'ятаю як завзято бігала між деревами, аби знайти більше грибів, ніж брат. Їхати кудись було рідкістю, зазвичай ми ходили до лісу, поруч із домом. Там навесні росли сморчки, а восени "синяки"(дубовики). Ми мали власні "грибні місця" і якщо нічого не знаходили, то йшли туди і як мінімум на обід для сім'ї вистачало», – пригадує Оксана.
Під час осіннього сезону зазвичай гриби збирали на зиму, здебільшого закатували в банки або заморожували відварені.
«Одного разу під час такої заготівлі я вирішила мамі допомогти, почистити гриби, а щоб швидше було, то залила опеньки водою. Мама не оцінила моїх старань, і я щиро не розуміла чому, допоки не спробувала їх потім відмити від листя та піску. Це були ще ті муки», – розповідає дівчина.
Оскільки зараз мама Оксани живе за кордоном, то сама вона не часто ходить до лісу. Однак, приїжджаючи до родичів у сусідню Київську область, обов’язково проходиться молодим сосновим лісом, де після дощу стоїть неймовірний грибний аромат, а з-під трави видніються шапочки білих грибів.
Багато людей чекають на початок грибного сезону, адже для багатьох – це справжнє хобі та можливість відключитися від невтішної реальності, переключитися із новин про війну на щось приємне та звичне. Однак не всі розбираються в грибах, а дехто не вміє їх правильно готувати, тому дуже часто фіксують випадки отруєння грибами.
Тож журналісти видання ЗМІ.ck.ua вирішили поспілкуватися з екологами та медиками про те, як правильно збирати гриби, на що звертати увагу, а також про те, як діяти в разі отруєння.
Як розповіла речниця КНП «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Ірина Назарок, за період з 15 вересня до 15 жовтня служба екстреної медичної допомоги зафіксувала 33 звернення жителів Черкаської області з приводу отруєння грибами. Серед них було сім викликів до дітей віком від 10 місяців до 15 років. Найстаршому пацієнтові 82 роки, хоча багато викликів надходило і від молоді.
«Це були як одиничні випадки, так і виклики від сімейних пар, які разом вживали гриби під час прийому їжі. Зокрема, до лікувальних закладів медики доправили і дві вагітні жінки, які також отруїлися грибами. Всі пацієнти були госпіталізовані здебільшого у стані середньої тяжкості, але й були випадки госпіталізацій пацієнтів у важкому стані», – зазначила Ірина Назарок.
За словами черкаського еколога Олександра Познякова, пік осіннього сезону був близько двох тижнів тому, однак і зараз ще можна знайти багато грибів, адже цьому сприяла дощова та тепла погода.
«Зараз потихеньку зменшується інтенсивність росту грибів, але люди все одно ще збирають їх. Зазвичай осінній грибний сезон починається десь в середині вересня. Гриби люблять, щоб було багато вологи та тепла, якщо будуть такі погодні умови, то сезон може розпочатися раніше», – сказав він.
Гриби використовують принцип губки й втягують вологу, тому найкраще ростуть в тих місцях, де її достатньо. Крім того, вони ще й вміють добре пристосовуватися до середовища, в якому зростають. На Черкащині найбільш поширені опеньки, білий гриб, маслюк, опеньки, лисички, рижики, печериці, підвишенники, сироїжки, боровик.
Як зауважує Олександр Позняков, потрібно пам’ятати про те, що гриби також втягують не тільки поживні для себе речовини, а й такі, що можуть нашкодити здоров’ю людини. Тож він не рекомендує збирати їх біля доріг, де йдуть викиди від транспорту, біля сміттєзвалищ, а також у місцях, де розташовані промислові підприємства.
«Від грибів, які ростуть в таких місцях, є більша ймовірність отруїтися. Може таке бути, що гриб їстівний, але він росте біля всіх цих токсичних та небезпечних речовин. Тобто людина з’їсть не отруйний гриб, але може отруїтися саме від тих токсичних та небезпечних речовин, які гриб у себе увібрав», - каже Олександр Позняков.
Він також додає, що треба відповідально поставитися до умов приготування та зберігання грибів. Так, максимальний термін його зберігання – 24 години при температурі близько 10 градусів. Тому після збирання його треба якомога швидше обробляти.
«Якщо маринуєте гриб, його треба термічно обробити, щоб уникнути ботулізму. Якщо ви любите смажені гриби, краще перед цим їх зварити у воді. Це потрібно, аби гриб віддав воді токсичні речовини. Особливо це варто робити, якщо ви підозрюєте, що він ріс біля територій, де він міг увібрати такі речовини», – сказав він.
За словами речниці КНП «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Ірини Назарок, якщо все ж таки так сталося, що ви отруїлися грибами, варто звернути на такі симптоми: запаморочення, нудоту, блювоту, різкий біль у животі, діарею, підвищення температури тіла, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), галюцинації, розлад або втрату свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності.
«Найважливіше при підозрі отруєння грибами якнайшвидше викликати екстрену медичну допомогу і повідомити, що сталося. Вчасний дзвінок на 103, фахова допомога медиків – спершу екстренки, а потім стаціонару – можуть зберегти людині життя. При підозрі на отруєння грибами до приїзду швидкої потрібно промити шлунок водою, випити сорбенти. Також варто дотримуватися постільного режиму та пити багато рідини, зокрема підсоленої води та чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини. У цей період не можна вживати алкоголь, їжу чи молочні продукти, адже це може прискорити всмоктування токсинів», – зазначає Ірина Назарок.
Еколог Олександр Позняков також любить пройтися лісом разом із донькою, шукаючи гриби, однак він закликає відповідально до цього ставитися та не брати тих, за які ви не впевнені.
«Навіть просто елементарно дитині цікаво походити з батьком, подивитися на гриби, знайти їх. І ти також отримуєш від цього задоволення, ще й подихали свіжим повітрям, нема негативних речовин, які в місті більш насичені. Має бути все в міру: і працювати, й жити та відпочивати. У людей зараз мало радості та багато обмежень, тому це чудово, що зараз дозволили відвідувати певні ліси. Але люди повинні ставитися відповідально до свого здоров’я й не ризикувати», – зауважує він.
Нагадаємо, що на Черкащині скорегували порядок відвідування лісів. Заборонено відвідування населенням лісових насаджень Деньгівського лісництва ДП «Золотоніське лісове господарство»; Руськополянського, Дубіївського, Білозірського, Дахнівського, Тясминського лісництв ДП «Черкаське лісове господарство», ДП «Черкаське військове лісництво»; Синицького лісництва ДП «Уманське лісове господарство»; Чорнявського лісництва ДП «Чигиринське лісове господарство»; Корсунського лісництва ДП «Корсунь-Шевченківське лісове господарство». До решти лісів – можна (вхід, не в'їзд!).
Підготувала Світлана Небилиця
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть частину тексту і натисніть Ctrl+Enter