Реклама

Реклама
Реклама
18.07.20 14:47

Відкрилися на карантині. Як черкаське подружжя "підсаджує" українців на каву


Реклама
Відкрилися на карантині. Як черкаське подружжя

 

Карантин – не привід скасовувати плани. Так подумали Світлана Литвак з чоловіком Олексієм Фіялком. Тож у квітні вони відкрили власну маленьку справу. Подружжя допомагає побороти кофеїнове голодування і вчить готувати смачну каву вдома.

Про це інформує Громадське ТБ: Черкаси.

Світлана Литвак і Олексій Фіялко живуть кавою уже чотири роки. З нею вони працювали в Канаді і Об’єднаних Арабських Еміратах. А ще жили на кавових фермах у Латинській Америці і своїми руками збирали там врожай. Повернулися у Черкаси, аби творити кавову культуру рідного міста. У квітні подружжя відкрило тут власну справу. Поки що замовлення на обсмажену каву приймають тільки в Інстаграмі.

"Ми не могли чекати, коли карантин закінчиться. Люди сидять вдома, деруться на стіни. Ми подумали: треба підтримати один одного. Хай кава буде тим підтримуючим фактором. Коли ми привозили каву, люди раділи, як діти, бо вона локально обсмажена. До того ж таку каву важко було дістати, бо багато кав’ярень не працювало. А так люди мали змогу побалувати себе маленькими радощами. І я побачила в людей інтерес: «я не бариста, але хочу бути домашнім баристою». Люди питають рекомендації, як заварювати, і ми підбираємо для них кращий варіант". – говорить Світлана.

Щоб втілити свою мрію, подружжя замовило з Польщі ростер, і чекало його майже пів року. Це машина для обсмажки зеленої кави. Щоб отримати в результаті якісно обсмажене зерно, треба виконати домашню роботу, розповідає черкащанка. Важлива кожна секунда обсмажки і кожен градус, при якому нагріваються зерна.

"Під час обсмаження зерно спочатку висушується. Зелене зерно стає жовтим, потім темнішає. Потім відбувається розвиток самого зерна, коли намагаєшся підкреслити всі характеристики кави. Коли зерно досягає піку – тріскається. Звук нагадує попкорн, коли стріляє кукурудза. Після того скидаєш температуру і на певному етапі зерно висипається з барабана для охолодження. На наступний день після обсмажки ми дегустуємо каву. Так ти постійно контролюєш якість продукту. Дивишся у графіки, робиш помітки, що змінити наступного разу. Бо зерно можна пересмажити, а можна і недосмажити", – розповідає Світлана.

Черкащани працюють лише зі стовідсотковою арабікою. З кавою, чиє походження знають до дрібниць: на якій висоті росла, як обробляли, зберігали, чи врожайний був рік, як упаковували, і як вона до нас приїхала. Це сорти з Колумбії, Гватемали, Ефіопії і Сальвадору. Кожна кава відрізняється за смаком. До прикладу, у гватемальській каві молочний шоколад та какао збалансовано переплітаються з цитрусовою кислинкою. У сальвадорській – поєднані какао-боби і горіхи.

Смак кави залежить безпосередньо від якості зерна. Що якісніше воно, то смачнішим буде напій. Якщо є гіркота, значить кава – неякісна, розповідає Світлана.

"Під час контакту з повітрям темне зерно дуже швидко окислюється і гіркне. Тому ваш напій виходить гірким. А як маркетинг бореться з гірким? Правильно, гірка кава – отже міцна кава. Просто додайте туди молока, цукру і сиропів. Гіркота – то згоріла органіка, вугілля. Гірким легко приховати «низьке» походження кави, її дефекти", – пояснює Світлана.

Подружжя хоче відкривати людям світ, де кава може бути смачною і різною. Світлана зараз працює над гідами, як заварювати каву у різних девайсах. 

Читайте нас у Telegram-каналі. Там коротко і ясно.


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть частину тексту і натисніть Ctrl+Enter

Останні новини

28 листопада 2024
Читайте нас у Telegram. Підписуйтесь на наш канал
19:32
На Золотоніщині чоловік підрізав свого брата
18:22
Черкащан попереджають про можливі перебої із гарячим водопостачання та опаленням
17:25
Стало відомо, коли відбудеться прощання із відомим черкаським лікарем 
16:53
На Черкащині прогнозують мокрий сніг та дощ
16:25
На Канівщині більше 20 військовослужбовців отримають одноразові виплати
15:52
Канівчанина засудили до 7 років за ґратами за збут наркотиків
15:42
Патрульні виявили п'яного черкащанина, який керував автівкою без посвідчення
14:43
На Черкащині збільшили кількість годин без світла
13:58
На Черкащині енергетики знову додали черги на відключення світла
13:41
На Золотоніщині попрощалися із полеглим захисником
12:59
На Черкащині викрили двох адміністраторів груп у соцмережах, які повідомляли про місця роздачі повісток
12:11
На Черкащині скасували графіки аварійних  відключень електроенергії 
11:31
У Черкасах водій на смерть збив пенсіонера
10:57
У Черкасах на Дніпрі виявили браконьєра
10:02
У Черкасах школа та деякі будинки залишилися без гарячої води та опалення 
09:52
На Шполянщині горіло стихійне сміттєзвалище
08:49
На Черкащині змінився графік відключення світла
27 листопада 2024
20:17
Енергетики оновили графік відключення електроенергії у Черкаській області на 28 листопада
19:54
У Черкасах не стало відомого лікаря
19:28
На Звенигородщині відкрили меморіальну дошку загиблому воїну 
18:26
До черкаських будинків у центрі Черкас відновили подачу теплоносія
17:23
В Умані на сміттєзвалищі запрацював новий компактор