Черкаські мисткині виготовляють унікальні великодні смаколики
Реклама
Черкащанки Наталія Макаренко та Ірина Макарова впевнені, що імбирні солодощі смакують не тільки до різдвяних, а й до великодніх свят.
Про це повідомляє vikka.ua.
"Багато хто купує наше печиво зі словами: "Як таку красу можна їсти?". Є знайомі, які брали пряники родичам на подарунок, а ті зберігають їх і не їдять, бо шкода. Тож вони стоять у них на полиці як статуетки. А ще на ярмарках люди часто дивуються, що це печиво, зокрема через його складне оздоблення і дрібні деталі. Навіть деякі плутали з магнітиками", – розповідають дівчата.
Познайомився творчий дует Наталії та Ірини під час навчання у черкаському виші. Обидві дівчини здобували професію дизайнера-конструктора одягу. З того часу і почали разом творити.
"Перший ярмарок, у якому ми взяли участь, був приурочений до відкриття новорічної ялинки у 2016 році. З такої нагоди ми вирішили зробити традиційний новорічний смаколик – імбирний пряник. На тому ярмарку містяни розібрали практично усе печиво, і ми подумали: а чому ці пряники можуть бути тільки новорічними, адже їх можна дарувати і на інші свята. Отак усе і почалося. Далі ми виготовляли тематичне печиво до Дня Святого Валентина, 8 березня", – пригадує Ірина.
Окрім того, що черкащанки полюбляють готувати, виготовлення такого печива дозволяє їм ще й проявити свої творчі вміння.
"Ми самі по собі творчі люди і любимо експериментувати. А тут виходить ніби і кулінарія, але в то же час ми можемо проявити себе як художники, розмальовуючи печиво. Все це нам близьке, бо в університеті ми вчили і графіку, і живопис. Це у нас у крові", – зазначають Наталія та Ірина.
Перш ніж знайти свій ідеальний рецепт, у дівчат було чимало спроб та експериментів. Майстрині пригадують і підгоріле печиво, і глазур, що розтеклася по всьому прянику. Методом проб та помилок вони знайшли свій ідеальний рецепт. До складу солодощів входять яйця, масло вершкове, цукор, борошно, мед натуральний, спеції (імбир, кориця, гвоздика мелена, мускатний горіх). Усі компоненти печива – натуральні.
"Після випічки пряника і заливки його глазур’ю починається творчий процес, він є і найдовшим. Намагаємося не повторювати печиво, до прикладу курчатам додаємо якихось індивідуальних рис. Найважче, мабуть, із писанками, бо прагнемо повторити оригінальний орнамент, щоб була, як справжня", – розповідає Ірина.
Найбільше подобається дівчатам експериментувати з пряниками-курчатами. Вони ж і стали улюбленцями у дітей через свою яскравість.
"Найцікавіше було виготовляти яскравих курчат. Спочатку вирішили зробити велике, а до нього двох маленьких. І вийшло, ніби мама з дітками. Вони дуже яскраві і одразу привертають увагу, особливо малечі. Також випікаємо пряники у формі великоднього кролика. На Заході вважається, що він приносить яскраві яйця і солодощі дітям, які гарно себе поводили. А для прихильників традицій робимо печиво у формі паски. Це ціла композиція з глазур’ю та посипкою, крашанками, вербовими котиками та свічкою", –зазначають майстрині.
Зберігати такий смаколик можна до трьох місяців. Головне тримати його у закритій упаковці.
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть частину тексту і натисніть Ctrl+Enter