30.04.16 16:09

Усі на пікнік: як приготувати смачний шашлик?


Усі на пікнік: як приготувати смачний шашлик?

 

Черкаські шеф-кухарі розкрили всі тонкощі приготування смачних шашликів. 

Про це інформує in.ck.ua.

Незабаром травневі свята... А отже, більшість черкасців вирушить із друзями на природу смажити шашлики та насолоджуватися теплими вихідними. Щоб ваш відпочинок пройшов дійсно вдало, скористайтеся нашими кулінарними порадами. 

1. Найкраще готувати шашлик зі свинячого ошийка, адже це м’ясо м’яке та соковите. Обирайте менш жирну його частину. Для курячого шашлику варто обирати окіст.

2. Щоб перевірити, чи правильно приготований шашлик із яловичини, – розріжте шматок. М’ясо повинне бути злегка рожевим, адже яловичина потребує середнього ступеня прожарювання. Інакше отримаєте сухий шашлик. 

3. Зазвичай м’ясо маринують 2-3 години. Максимум – добу, інакше шашлик втратить свій смак. 

4. Рідкий маринад (з додаванням води, пива, вина тощо) повинен бути злегка солоним. Щоб зробити м’ясо м’яким, можна додати в маринад 1 чайну ложку оцту або літр мінеральної води. 

5. Якщо у вас немає часу для нарізання цибулі, пропонуємо найлегший спосіб замаринувати м’ясо. Знадобиться по 5 г солі, перцю чи інших улюблених спецій, літр мінеральної води. У такому маринаді м’ясо промаринується вже за дві години. 

6. Cмажити м’ясо потрібно на дровах фруктових дерев (у них приємний аромат, що надає солодкий присмак). Окрім цього, вони горять повільно, це дозволяє шашлику рівномірно прожарюватися. Можна покращити смакові якості страви, якщо смажити м’ясо на звичайних дровах із додаванням виноградної лози. Натомість хвойні дерева через вміст олій можуть надавати м’ясу неприємний аромат.

7. Ідеальну відстань від вуглів до шашлику визначають так: потрібно піднести листочок паперу. Висота, на якій він почне обвуглюватися, ідеальна для шашлику. 

8. Для того, щоб м’ясо було соковитим, не потрібно залишати багато вільного місця між шматками. Вони повинні щільно прилягати один до одного.

9. Шеф-кухарі радять перевертати шампур, щойно м'ясо почне "шкварчати". Спочатку потримайте м'ясо з кожної сторони по 30 секунд. Так утвориться скоринка. А потім смажте до готовності на одній стороні. 

І наостанок черкаські шеф-кухарі поділилися з нами своїми улюбленими рецептами шашлику.

Рецепт від Анатолія Добровольського, шеф-кухаря ресторану "Forest", викладача Академії кулінарії при Київській асоціації шеф-кухарів, члена Асоціації шеф-кухарів:

Інгредієнти:

Свинячий ошийок – 1 кг
Морська сіль – 10 г
Суміш перців – 3-5 г
Цибуля ріпчаста – 0,5 кг
Соус "Ворчестер" – 15 г

Спосіб приготування:
Нарізаємо ошийок невеликими шматками. Також подрібнюємо півкільцями цибулю. У ємність із м’ясом та цибулею додаємо морську сіль, суміш перців та соус "Ворчестер", який можна придбати у магазинах нашого міста. Маринувати добу. Готується шашлик 10-12 хв.

Рецепт від Галини Цісельської, шеф-кухаря ресторану "Арагві":

Інгредієнти:

Свинячий ошийок – 1 кг
Цибуля ріпчаста – 300 г
Базилік – 1 г
Хмелі-сунелі – 5 г
Сіль – 1 ч. л.
Мелений перець – 2 г

Спосіб приготування:
Свинячий ошийок нарізаємо невеликими шматками. Додаємо подрібнену кільцями цибулю, базилік, хмелі-сунелі, сіль та мелений перець. Все перемішуємо та залишаємо на 2 години маринуватися. Час приготування такого шашлику – 10-12 хвилин. 

Рецепт від Євгенія Єрмакова, шеф-кухаря мангал-бару "Акваторія":

Інгредієнти:

Свинячий ошийок – 1 кг
Цибуля ріпчаста – 200 г
Східні спеції або мелений чорний перець – 5 г
Сіль – 1 ст. л.
Мінеральна вода – 1 стакан 
Лавровий лист – за смаком 

Спосіб приготування:
Нарізаємо свинячий ошийок шматками вагою 60 г. Додаємо нарізану півкільцями цибулю, сіль та лавровий лист, злегка розім’ятий у руці. Спеції можна використовувати різні. Якщо дотримуєтеся традиційного рецепту – підійде чорний перець. Якщо полюбляєте більш екзотичний присмак – додайте східні спеції для шашлику. Їх можна придбати на ринку. Все залишаємо маринуватися на декілька годин. Готувати шашлик 15-18 хвилин до рум'яної скоринки. Подавати зі свіжою зеленню (коріандр, петрушка, кріп), за бажанням, з томатним соусом. 

Рецепт від Сеіда Мустафаєва, шеф-кухаря ресторану швидкого харчування "Doner Kebab":

Інгредієнти:

Свинячий ошийок – 1 кг
Цибуля ріпчаста – 0,5 кг
Мелений коріандр – 2 ч. л.
Зіра – 1 ч. л.
Сіль – 1. ч. л.
Чорний перець – 1 ч. л.

Спосіб приготування:
М’ясо нарізаємо невеликими шматками. Для маринаду подрібнюємо цибулю півкільцями та здавлюємо сік. До ємності з м’ясом та цибулею додаємо зіру, сіль, перець і коріандр. Маринувати щонайменше дві години. Через 10-12 хвилин шашлик готовий. 

Теги: Черкаси, свято, шашлик, рецепт
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть частину тексту і натисніть Ctrl+Enter



Останні новини

27 травня 2018
18:11
На Черкащині службовий пес допоміг відшукати зниклого пенсіонера (ФОТО)
17:50
АТОвець із Черкащини, який залишився без кисті, підтримує поранених бійців
16:33
Невгамовний: у Черкасах п'яний чоловік, за яким влаштували погоню, бився із поліцейськими (ВІДЕО)
15:03
Квести та подорож на пароплаві: як у Черкасах та деяких інших містах святкували останній дзвоник
14:08
Біля Долини троянд сталася ДТП із постраждалими (ФОТО)
13:14
На Черкащині сіла на мілину яхта
12:37
У Черкасах "олені" заблокували рух тролейбусів під час авіафестивалю “Мрія Фест” (ВІДЕО)
11:33
Черкаські патрульні не взяли хабар у дівчини, яка переймалася за коханого
10:15
Черкащанка отримала опіки, намагаючись загасити палаючу автівку
09:27
Суд заарештував підозрюваного у вбивстві Сергія Гури на два місяці (ВІДЕО)
26 травня 2018
18:40
Відомі черкащани створювали абетку для тих, хто втратив слух
17:28
“Аеропорт як дитина, а місто – як батьки”: черкащан запрошують на унікальний фестиваль
16:37
Третина черкаських безробітних – молодь
15:40
Туристичні родзинки Черкащини: 25 найцікавіших місць, які варто відвідати
14:22
У Черкасах затримали ліфтового крадія під час рятування людини із застряглого ліфта
13:40
Черкаські аптеки хочуть зробити зручнішими завдяки QR-кодам
12:33
Зіркова черкащанка готує нове шоу
11:07
Що робили Гітлер і Муссоліні в Умані
10:30
Масові отруєння школярів по Україні: знайдений слід кіберзлочинців
09:46
Ким був убитий черкаський депутат Сергій Гура?
25 травня 2018
20:36
На Черкащині жителі знайшли в городі мінометну міну (ФОТО)
19:28
Черкащанам розповіли, якої погоди чекати у вихідні
18:16
Черкащанам розповіли, коли краще засмагати та купатися