Реклама
Реклама
27.01.15 11:56

Відмінник із Канзасу. Як Святослав Михайлюк намагається стати зіркою


Реклама
Відмінник із Канзасу. Як Святослав Михайлюк намагається стати зіркою

 

Чергове визнання таланту та успіхів Святослава Михайлюка підтвердило думку про те, що українець потенційна баскетбольна зірка. Вчительський син, трудоголік, рекордсмен чемпіонату світу і просто хлопець, який мріє грати в НБА - "Обозреватель" знайомиться з майбутнім символом українського баскетболу.

 

Приблизний Свят
 
Усі, хто знайомий зі Святославом, відзначають його дар навченості. В принципі, це й не дивно, адже виріс він в Черкасах в учительській родині, де тато і мама - педагоги. Звідси і нетиповий як для українського спортсмена образ зразкового відмінника - начитаного, вихованого, скромного і з хорошим англійським.
 
Останнє вже оцінили в університеті Канзасу. До вроджених баскетбольних здібностей (що не дивно при зрості 203 см) Михайлюк додав здорову дозу фанатичного працьовитості і вже в 15 років став лідером юніорської збірної України. Світ дізнався про нього після Євробаскету-2013 (U-16), який проходив у Києві. І хоча наша збірна там виступила без особливого успіху, гра самого Михайлюка стала одкровенням для фахівців.
 
 
Ватажок "Мавп"
 
Голосно заявивши про себе на Євробаскеті-2013 (U-16), Святослав став брати одну вершину за іншою. У 15 років він вже грав в основному складі клубу української Суперліги - "Черкаські Мавпи". Там під керівництвом Максима Міхельсона він почав успішно адаптуватися в дорослому баскетболі - навчався не губитися в жорсткій боротьбі, звикав до швидкостей, додавав у тактиці. Поїхавши вже у складі збірної 18-річних на юнацький Євробаскет-2014 (Україна, правда, грала у другому за силою дивізіоні В), Михайлюк став там MVP турніру. Наступним кроком вперед стало запрошення 16-річного Святослава на найкрутіший тренувальний зліт баскетбольних талантів Nike Hoop Summit 2014, куди взагалі-то приїжджають вже після вісімнадцяти. Саме після цього збору українця стали порівнювати з аргентинської зіркою "Сан-Антоніо Сперс" Ману Джинобілі і називати "найталановитішим європейцем після Ріккі Рубіо".
 
 
Переплюнути Сабоніса
 
Влітку 2014-го у кар'єрі Михайлюка відбулися дві важливі події. По-перше, він прийняв рішення переїхати в США і незабаром зробив це, перебравшись в вчитися і грати за університет Канзасу.
 
Чому саме Канзас? Українець пояснив це так: "Тут відмінні люди, прекрасна університетська команда" Канзас Джейхокс "і найкращі умови для того, щоб розкрити мій потенціал". А по-друге, Святослав зіграв на дорослому чемпіонаті світу. Вийшовши на паркет у матчі проти збірної Фінляндії, Михайлюк став наймолодшим гравцем в історії ЧС. Попередній рекорд належав, на хвилиночку, самому Арвідасу Сабонісу. Що стосується, самої гри Святослава на чемпіонаті, то з притаманною йому старанністю він намагався нічого не зіпсувати на майданчику і, можливо, десь і загубився на тлі "великих дядьків".
 
"Михайлюк розумний молодий чоловік, у нього баскетбольні мізки. Він схоплює все на льоту і тому в нього все буде добре", - так оцінив гру дебютанта головний тренер збірної України Майк Фрателло.
 
Вихованець "Черкаських мавп" встановив рекорд чемпіонатів світу з баскетболу
 
Вчися, студент!
 
Перший сезон у знаменитій команді університету Канзасу (що дала НБА таких зірок як Уїлт Чемберлен і Денні Меннінг, а тренером тут працював сам винахідник сучасного баскетболу Джеймс Нейсміт) поки що виходить у Михайлюка цілком пристойним. Він навіть один час потрапляв в стартову п'ятірку, але зараз з неї випав. Ігровий час українця поки теж не постійно - то він мав більше 20 хвилин, то був на майданчику і менше десяти. Втім, за словами головного тренера "Джейхокс" Білла Селф, 17-річний Михайлюк вже зрілий і розумний не по роках. Маючи фактично дві баскетбольні "професії" - легкий форвард і атакуючий захисник, Святослав демонструє відмінні навички командного гравця і ніколи не страждає егоїзмом.
 
У США також відзначили його вміння кидати триочкові, захищатися і, головне, думати на паркеті. Останній дар найбільш цінний для НБА. Фахівці впевнені, що до літа 2016-го, коли українця вже зможуть вибирати на драфті клуби НБА, він не тільки збереже свою бездоганну репутацію баскетбольного відмінника, а й обросте м'язами, загартує характер і морально підготуватися до зоряного статусу.
 
Читайте нас у Telegram-каналі. Там коротко і ясно.


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть частину тексту і натисніть Ctrl+Enter

Останні новини

26 квітня 2024
Читайте нас у Telegram. Підписуйтесь на наш канал
20:06
На Черкащині товариство, яке завищило ціну за електроенергію, сплатить понад 160 тисяч до бюджету
19:07
В ОВА повідомили останні дані щодо ліквідації наслідків ракетного удару по Смілі
18:14
На Уманщині може бути чутно вибухи 
17:06
Вічна пам'ять: на Черкащині попрощаються із військовим
15:58
На Черкащині розпочали обстеження місць відпочинку до купального сезону
15:36
Для черкаських захисників облаштували каплицю
14:58
У Черкасах виявили пошкоджене авто, водій якого мав із собою наркотики
14:20
Впав разом із пасажиром: на Черкащині мотоцикліст намагався втекти від поліцейських (ВІДЕО)
13:59
“Всі борги реструктуризуються. Головне, щоб споживач мав намір оплатити”, – "Черкасиенергозбут" про боржників за електрику
13:51
У Черкасах вшанували пам'ять загиблих під час аварії на Чорнобильській АЕС
13:27
На Черкащині триває загроза підтоплення деяких населених пунктів
12:30
На Черкаській ТЕЦ стартувала підготовка до осінньо-зимового сезону
12:02
Захисника зі Сміли відзначили посмертно нагородою
11:27
У одній із черкаських шкіл відкрили меморіальні дошки загиблим воїнам
11:02
У черкаському ЦНАПі можна обміняти посвідчення водія 
10:42
У Черкасах знеструмлена низка будинків
09:49
У Черкасах вандали вирвали з кріпленням лавку
09:33
На Черкащині підтопило понад 500 гектарів території (ВІДЕО)
08:46
У Черкасах не стало відомого тренера з боксу
25 квітня 2024
20:17
У Черкаській області зводять укріплювальні дамби
19:13
В Умані чоловік намагався незаконно продати зброю
18:10
Пропонував 400 доларів: у Черкасах нетверезий водій намагався дати хабаря поліцейським