30.11.17 15:59

У спорті з пелюшок: черкащанин переплив протоку між Європою і Азією та здолав світові марафони



У спорті з пелюшок: черкащанин переплив протоку між Європою і Азією та здолав світові марафони

 

Від сільського хлопця до місцевої зірки відстань чимала. Для уродженця села Холоднянське Смілянського району Анатолія Танцюри вона склала відрізок у тисячі кілометрів по суші та сотні – на воді. Стільки пробіг та проплив місцевий спортсмен-аматор. Серед останніх досягнень черкащанина – участь у легендарному New York City Marathon. До цього він здобув друге місце на Chornohora Sky Marathon-2015, подолав уплав протоку Дарданелли на 5 кілометрів із Європи до Азії, а також відзначився на місцевій відстані – переплив 10 кілометрів Дніпра від села Благодатне (колишня Чапаєвка) до Черкас.

Із завзятим спортсменом спілкувався кореспондент сайту vikka.ua.

27-річний хлопець зазначає, що займається спортом майже все життя. Робить це не заради грошей чи цілі, на кшталт, увійти до олімпійської світової історії.

"Для мене, кожна людина, що займається спортом – спортсмен. Я це роблю, бо мені подобається кидати виклик своєму тілу, щоразу підвищувати планку та мотивувати інших. Думаю, мені це добре вдається", – розповідає марафонець.

Прагнення до фізичних досягнень хлопцю прищепили у родині. При цьому освіту черкащанин отримав не спортивну: здобув ступінь магістра соціології у КНУ ім. Тараса Шевченка. Наразі ж працює у проекті, який готує любителів спорту до різних змагань.

"Те, ким я став, – заслуга мого батька Валентина Танцюри. Із самого малку він мене "качав", віддавав на різні секції. Вже з перших місяців життя я дізнався, що таке гімнастика для немовлят. У 5 років тато віддав мене на айкідо. У 6 років я підтягувався на одній руці. У 7 років робив рондат-фляк та сальто вперед-назад. У 12 років тренер із футболу казав: "Із Танцюри вийде хороший футболіст", – розповідає про джерело своїх життєвих уподобань черкащанин.

Він зізнається, що й сам мріє про те, щоб одного разу і свого сина відвести за руку в його першу спортивну секцію.

Колись знайома його батька розповіла останньому історію про Анатолія.

"Їхала я з села на роботу. Бачу, поряд з автобусом біжить Толік. Думала, що водій його просто не побачив. Та де там! Толіку він геть був не потрібен. Він просто з ним змагався. Біг під гірку!", – пригадала жінка.

То були тренувальні 22 км кросу. Наразі серед спортивних пріоритетів Антатолія – біг, плавання, велоспорт.

У мене непогані результати з гірського бігу. На першому змаганні cерії Chornohora Sky Marathon-2015 на дистанції півмарафон я посів друге місце. Трішки не вистачило до першого. Також я був у складі збірної України на Чемпіонаті світу з гірського бігу в Подбрдо (Словенія). Пишаюся також тим, що сам підготувався до свого першого запливу у відритій воді в Туреччині", – зазначає спортсмен.

У 2013 році він подолав уплав протоку Дарданелли на 5 кілометрів із Європи до Азії.

"Було дуже нелегко, але масштабно та хвилююче. Через рік я підвищив планку та подолав 10 кілометрів водою. Плив від села Чапаєвка до Черкас. Із останнього – фінішував на довгій дистанції триатлону. Це 3,8 км плавання, 180 км велогонки і повний біговий марафон на 42 км. Все це за один день. Я фінішував за 11 годин та 42 хвилини. Було дуже важко", – пригадує черкащанин.

Зазвичай такі любительські старти є платними. Внески варіюються в залежності від виду спорту та дистанції, на якій людина планує виступати. Якщо це марафон в Європі, то вартість може бути від 40 до 100 євро.

"Півмарафони дешевші. Головні світові марафони є дорожчими. Наприклад, за Нью-Йоркський потрібно заплатити 360 доларів. Але він того вартує. Вас підтримує близько мільйона осіб на всіх 42 кілометрах. Величезний такий живий коридор", – ділиться досвідом черкащанин.

Запливи на відкритій воді стартують десь від 20 євро. Дуже відомий заплив через Босфор у Туреччині коштує 100 доларів. Найдорожчими є старти з триатлону.

"Якщо ви хочете виступити на дистанції IRONMAN в Європі чи США, то готуйтеся витратити лише за одну реєстрацію близько 600 євро. І це не враховуючи перельоти, проживання. Можна знайти дешевші старти, якщо немає бажання кудись їхати чи не вистачає фінансів. Але, дякувати Богові, кількість стартів щороку зростає і є з чого обирати", – радить Анатолій Танцюра.

Для таких спортивних досягнень треба витратити не тільки кошти, чимало сил, а й дисципліновано займатися. До Нью-Йоркського марафону спортсмену довелося спеціально готуватися приблизно 2,5 місяці.

"До цього марафону мене готував мій тренер, професійний триатлет Олексій Сюткін. Він мій земляк, живе у місті Черкаси і підготував мене практично до всіх триатлонних змагань. Я бігав швидкісні забіги, робив довгі кроси, звикав до темпу марафону. У Нью-Йорку також бігли мої знайомі з Києва. Українців цьогоріч було десь 35 осіб серед 50 тисяч учасників", – розповідає смілянин.

Він зазначає, що під час деяких змагань з ним не раз траплялися непередбачувані та небезпечні ситуації. Але з часом вони здаються кумедними.

"На змаганні з триатлону в Буковелі я так розігнався на велосипеді з гори, що дивом не зіткнувся з коровою, яка раптово вийшла на дорогу. Я тоді згадав про всіх своїх рідних та близьких (сміється). А на запливі через Дарданелли мене зловили судоми на ногах. Це не смішна історія, а більше схожа на фільм жахів. Я тоді добряче злякався. Але врешті-решт все благополучно закінчилося", – пригадує спортсмен.

Наразі його увагу привернули берлінський та чиказький марафони, які відбудуться у наступному році.

"Сподіваюся, що доля посміхнеться і я поїду кудись. Триматиму кулаки за Чикаго. Дуже мені місто сподобалося. У той же час хочу спробувати себе ще в боксі. Не виступати на змаганнях, а просто зрозуміти філософію цього спорту. Зацікавився альпінізмом. Але все робитиму поступово", – розповідає черкащанин.

Читайте нас у Telegram-каналі. Там коротко і ясно.


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть частину тексту і натисніть Ctrl+Enter
#спорт #плавання #протока #марафон

Останні новини

18 квітня 2024
Читайте нас у Telegram. Підписуйтесь на наш канал
19:15
На Черкащині опади перевищили до 70% місячної норми
18:01
У черкаському дендросквері зацвіла сакура (ФОТО)
17:27
Примарилося зґвалтування: у Черкасах пенсіонерка сплатить штраф за неправдивий виклик
16:38
У Черкасах виявили водія з ознаками сп’яніння
15:47
У Черкаському районі попрощалися із воїном
15:16
В одному із черкаських парків комунальники облаштували пандус
14:50
“Я просто в ах**: дорога на Черкащині вразила відому співачку
14:25
Потрапили під артилерійський удар: військовий звернувся до черкащан із проханням про допомогу
13:06
На Чорнобаївщині відкрили меморіальну дошку полеглому захиснику
12:59
Можливі підтоплення: на Черкащині прогнозують небезпечні гідрологічні явища
12:30
Черкаські богатирі достойно представили область на чемпіонаті України з пауерліфтингу
11:48
У Черкасах врятували двох більченят з ознаками отруєння
11:26
Легалізація вогнепальної зброї на Черкащині: які переваги та ризики
10:49
Рух транспорту через Канівську ГЕС на декілька днів буде частково перекрито
10:25
Один із черкаських ТРЦ"замінували"
09:58
На Черкащині на колінах провели загиблого воїна
09:03
У черкаському онкоцентрі готують спеціальний бункер
17 квітня 2024
20:20
У Черкасах шукали літнього чоловіка, який загубився
19:09
Жителя Уманщини засудили за неявку до ТЦК
18:09
В одному із мікрорайонів Черкас відсутнє електропостачання
17:18
Проведе дев'ять років за ґратами черкащанин, який пограбував неповнолітнього
16:42
Ада Роговцева зустрілась у Черкасах з рідними полеглих військових