Реклама
Реклама
27.01.16 08:21

Як живе у Черкасах чемпіон світу Дональд Нджатах (ФОТО)


Реклама
Як живе у Черкасах  чемпіон світу Дональд Нджатах (ФОТО)

 

Черкаський боєць зі змішаних єдиноборств Дональд Нджатах став всесвітньо відомим після перемоги над відомим американецем Джеффом Монсоном, який зараз виступає за Росію.

Таким чином, Дональд Нджатах отримав звання чемпіона світу. Журналісти видання Bird in Flight вирішили познайомитися із камерунцем поближче і приїхали до нього додому - в Черкаси.

ЧИТАЙТЕ: Черкащанин у Москві побив послідовника Путіна із США (ВІДЕО)

Десять градусів нижче нуля. Крижаний вітер з Дніпра підганяє еменесників ближче до причепа з пічкою і чаєм.

“Тільки давайте не будемо фотографуватися відразу після купання!”, – у групці спортсменів з клубу “Грізла”, що прийшли на Водохреща на пляж “Рів’єра”, сміються всі, навіть дівчата, але не Дональд Нджатах. Чи то слів не зрозумів, чи то гумору.

Загальна роздягальня облаштована у великому армійському наметі. Нджатах визирає на секунду, морщиться і зникає. Здається, шоу вже не буде. Але незабаром він з’являється знову, з рушником на шиї, і біжить до ополонки. Вистави дійсно не виходить. 95-кілограмовий камерунський атлет, на замерзлому Дніпрі в Черкасах, привертає набагато менше уваги, ніж очікуєш. Тільки на зворотному шляху до Дональду підлітає знімальна група місцевої телекомпанії – з вічним питанням про враження.
"Карашо! Очень супір!"

ЧИТАЙТЕ: У Черкасах гаряче зустріли чемпіона світу, який відправив у нокаут американського росіянина

Вони звикли. Перший час, говорить Дональд, сильніше за морози мучило тикання пальцями і сміх за спиною. Тепер, через п’ять років, городяни навіть не обертаються. Дві головні перемоги Нджатаха – нокаутував Джеффа Монсона й став зовсім своїм у Черкасах.

Chern_16

Chern_18

Джефф Монсон  ніколи не був першим у змішаних єдиноборствах, але завжди вважався в цьому виді спорту одним з кращих. 36 з 58 своїх перемог на офіційних турнірах він добув задушенням і больовими прийомами. Монсон ламав багатьох видатних спортсменів – Сергія Харитонова, Казуюкі Фудзита, Марка Керра, Роя Нельсона, Олександра Ємельяненка.

ЧИТАЙТЕ: Черкаський чемпіон розповів, як "вирубив" зіркового Монсона

Наприкінці минулого року 44-річний американець узяв громадянство Росії (було багато жартів про Жерара Депардьє від бойових мистецтв, звичайно).

Дональда Нджатаха до Москви везли на забій. Видовищний спортсмен з чотирма поразками в 2015 році, при цьому не росіянин, чи не кавказець, не борець, – перший для Монсона бій під триколором мав завершитися впевненою і ідеологічно вірною перемогою. У ринг він зайшов у футболці з портретом Володимира Путіна. За перші 20 секунд бою американець встиг пропустити лоукік, два міцних джеба і втратити капу.

"Тільки робота ногами, тільки відхід на далеку дистанцію і ось такий обстріл ветерана можуть врятувати Дональда Нджатаха Нья. Але для цього, звичайно, потрібно відчуття дистанції, потрібна витривалість. Подивимося, як він нею володіє … " – коментатор "Матч-ТВ" не встиг закінчити фразу. Нджатах завдав свій перший і останній в цьому бою удар правою. Джефф Монсон впав обличчям у підлогу. В'ячеслав Василенко, тренер і менеджер Дональда, розгорнув жовто-блакитний прапор.

Перемоги і поразки

"Дональда ви відразу впізнаєте. А невеликий пацан поруч з ним – це буду я», – призначає нам зустріч Слава Василенко. У 2010 році, вигравши чемпіонат світу з бойового самбо у ваговій категорії до 62 кг, він заснував клуб “Грізлі” – назва прийшла уві сні.

"У мене була мрія, щоб у моєму залі тренувався хлопець-африканець. Я дивився відео з Америки: там всі білі-білі, а один або два – чорні. Це так круто: і азербайджанці, і грузини – всі разом займаються», – розповідає Василенко. На фотографії студента Черкаського державного технологічного університету Дональда Нджатаха в кімоно він наткнувся на "ВКонтакте". Той переїхав навчатися на інженера-електрика з Харкова, де викладання йшло українською, в той час зовсім незрозумілою йому мовою.

Крім досвіду занять карате, у хлопця виявилася приголомшлива швидкість і сила удару.

Chern_20

Баанге і тонга – мови його батьків. Французька та англійська – державні мови Камеруну. За нашими мірками Дональд поліглот, але слов’янська фонетика дається йому непросто. Під час розмови він більше мовчить, лагодить зубочисткою зламану блискавку на рюкзаку. А в цей час розповідає Василенко.

Коли суперники оцінили можливості камерунця, йому стало складно влаштовувати бої в Україні. Становище погіршили війна на Сході та економічна криза. Розпався харківський «Оплот», єдиний клуб ММА в Україні, де спортсменам платили щомісячну зарплату – $ 500. Число комерційних турнірів різко скоротилося, їх грошові призи стали виглядати символічними. За весь 2014 Нджатах лише раз бився в Україні, а в наступному йому довелося виходити в Росії проти більш досвідчених бійців.

ЧИТАЙТЕ: Чемпіон світу скупався у ополонці на Водохреща у Черкасах

"Завжди зустрічають на крутих машинах, привозять у готель, завжди нагодують, жодного слова про стосунки України з Росією …", – каже Василенко.
Чотири поразки Дональда на будь-який смак – технічним нокаутом, задушенням, здачею після больового прийому і рішенням суддів – напевно розслабили команду Монсона. Тепер менеджер міркує про матч-реванш з американцем, зустрічі з Федором Ємельяненком і перехід в американський чемпіонат UFC. Тим часом Дональд тренує любителів. Місячний абонемент коштує 250 гривень ($ 10), і ці гроші стають йому зарплатою.

Chern_08

Chern_24

Chern_29Chern_28

Chern_26

Займатися з Нджатахом зазвичай приходять до двох десятків хлопців, але це перше тренування після свят, і в залі тільки шестеро. Троє говорять між собою чужою мовою і виглядають на мате краще за інших.

"Узбекис … Туркмени … стан …" – тренер не впевнений.

Після недовгої розминки починається робота в парах. Дональд вчить битися так, як б’ється сам: швидко зближуючись для удару і ще швидше йдучи від контратаки. Головне – робота ніг, вибір дистанції. Нджатах показує правильну позицію перед супротивником, потім рух і змушує повторити. «Я тут! Ок? Летс гоу», – за пару годин це повторюється півсотні разів. Проходи в ноги, захоплення спини, хайкікі, серії ударів руками. "40 віджимань!" – якщо прослухав або тупиш.

Chern_23

Chern_32

Дональд Нджатах і Юлія Тимошенко

З Юлією Тимошенко знайомимося в церкві, де хрестить дитину друг Дональда, теж камерунець. Юлія – блакитноока, з тонкими рисами обличчя дружина Нджатаха, залишила після весілля дівоче прізвище. Приходить з дочкою Євою Христиною. Дональд носить її на руках, часто цілує і сюсюкає французькою.

– Ти католик? – питаю Дональда.
– Я протестант, – відповідає він.
– Ти ж православний! – втручається дружина.

У недовгій суперечці про терміни Нджатах ставить крапку: "Я вірю в Бога!" Хрестяться камерунці хаотично. Священик відводить очі.

Chern_13

Chern_12

Chern_14

Юлії – 24, чоловік на рік молодший. Познайомилися в гуртожитку Черкаського технологічного, два поверхи якого займають іноземні студенти: африканці, китайці, араби, росіяни.

Дональд в академічній відпустці, Юлія – інженер-хімік з червоним дипломом, отриманим на дев’ятому місяці вагітності. Два ключових підприємства Черкас: виробництво мінеральних добрив і фармацевтичний завод. Дівчина не вирішила ще, чи піде працювати туди після декретної відпустки. 4000 гривень ($ 160), зарплата технолога, вважається в місті хорошою.

Chern_04

Chern_07

Chern_09

Chern_10

У кафе Нджатах показує велику піцу і "сковорідку по-грузинськи" з картоплею та м’ясом. Морщиться – несмачно. Національну їжу він готує сам, коли мати надсилає з Камеруну продукти. Молодшого з п’яти своїх дітей вона тримає під наглядом і щодня телефонує в Черкаси по скайпу.

Цього літа Дональд повезе Юлію в Яунде знайомити з сім’єю. Сам він з родичами Тимошенко знайомий дуже близько. Бабусі в селі мліють від його вимови слова "бабуся" і зліплених африканцем вареників. Тесть сильно переживає за зятя і бій дивиться тільки в запису, якщо знає, що для Дональда він закінчився без травм. Так трапляється далеко не завжди, і після кожного змагання хлопець лягає в лікарню.

"Після бою йду в туалет. У мене кров така скрізь, я пісяю, кров виходить. Я думаю: чому ми билися? Між нами немає проблем! Я його не знаю, він мене не знає, навіщо ми почали битися?! Дивлюся на своє обличчя в крові і думаю: “Я б’юся за рік свого життя!" 

Дональд з жахом і ностальгією розповідає про київський турнірі "Колізей". Вигравши чотири бої за один вечір, окрім травм там можна було отримати $ 4 000. Економічна криза майже знищила змішані єдиноборства як бізнес в Україні, і тепер за перемогу в змаганнях тут платять 2-4 тисячі гривень.

Велика мрія Нджатаха – провести реванш з Монсоном в Камеруні. Велика біда – остання перемога не значиться в офіційній статистиці боїв на головному для змішаних єдиноборств сайті sherdog.com. Організатори московського турніру нескінченно тягнуть з відправкою даних, і його особистий запис не змінювалася з минулого року:

DONALD NJATAH NYA
YAOUNDE, CAMEROON
AGE: 23
CLASS: LIGHT HEAVYWEIGHT
HEIGHT 182.88 CM
WEIGHT 92.99 KG
WINS: 12
LOSSES: 6

Читайте нас у Telegram-каналі. Там коротко і ясно.


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть частину тексту і натисніть Ctrl+Enter
#Дональд Нджатах #життя #Джефф Монсон #спорт

Останні новини

05 травня 2024
Читайте нас у Telegram. Підписуйтесь на наш канал
17:00
Правоохоронці встановили, хто причетний до пошкодження майна у одному із черкаських храмів 
15:44
В Умані вдруге виявили нелегала, який незаконно перебував в Україні 
13:04
На Золотоніщині нетверезий водій зіштовхнувся із мотоциклістом: останній отримав травми 
11:40
У Черкасах один із храмів УПЦ МП розмалювали активісти
09:40
Захисники з черкаської бригади збили російський штурмовик
04 травня 2024
16:31
У Черкасах десятки будинків на декілька днів залишились без гарячої води
15:01
Не мав посвідчення та страховки: у Черкасах водій в'їхав в припарковане авто
13:24
У одному із черкаських храмів невідомі розбили шибки
11:36
Житель Звенигородщини під час застілля вбив свого брата-близнюка
09:11
У Каневі чоловік побив до смерті свого знайомого
03 травня 2024
20:04
У понад 3 тисячі квартир у Черкасах повернули гаряче водопостачання
19:02
На Тальнівщині попрощалися із старшим солдатом
18:01
На Уманщині у подружжя виявили ботулізм
17:04
У жителя Черкас, якого підозрюють у незаконній торгівлі зброєю, виявили арсенал боєприпасів
16:59
У Черкасах тимчасово працювалиме лише один номер оперативної служби "1505"
16:34
На Черкащині затримали двох чоловіків, які зберігали зброю та боєприпаси
15:30
У центрі Черкас обмежено рух транспорту
14:44
Не стало відомого скульптора з Черкас
14:06
Що можуть подивитися черкащани в кіно (АФІША)
13:52
На Черкащині попрощалися із захисником
13:46
У Смілі виявили незаконного мігранта
12:55
Юна черкащанка отримала посвідчення майстра спорту України